Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. С 30% са скочили цените на автомобилите втора ръка

Парите

С 30% са скочили цените на автомобилите втора ръка

С 30% са скочили цените на автомобилите втора ръка - Tribune.bg
Снимка:

Цените на колите втора ръка са се повишили с около 30% през последната година и ще продължат да растат, прогнозира пред БНР Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на автомобили втора ръка.

"Това може да ги приближи дори и до почти новите", прогнозира Доросиев. Той е категоричен, че българинът дава предпочитание на колите от т.н. вторичен пазар.

"Оттук нататък и тази година цените на автомобилите очаквам да се задържат в същия порядък, тоест с по-високи цени", смята Доросиев. Той се позова на данните, че за 2022г. у нас са регистрирани към 30 хиляди нови автомобили и 260 хиляди втора употреба.

"Изоставането на България от новите регулации и липсата на държавна политика са сред причините българинът да не купува нови автомобили. Около 33 хиляди нови коли са били продадени през 2022 година, като това е далеч от статистиката от предковидната 2019-та, когато са били продадени около 43 хиляди автомобила", отбелязва Александър Костадинов от Асоциацията на вносителите на нови автомобили. По думите му никога досега цените на новите автомобили не са били толкова близо до цените на малко употребявани автомобили.

"Следствието от това, разбира се, ще е, че цените на употребяваните автомобили значително се повишиха. Ние се надяваме, че тази година ще е позитивна, но без очаквания, че могат да се случат чудеса", допълни Костадинов.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати