Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. С над 3,5 млн. лв. развиват пещерния туризъм в Родопите

Парите

С над 3,5 млн. лв. развиват пещерния туризъм в Родопите

С над 3,5 млн. лв. развиват пещерния туризъм в Родопите - Tribune.bg
Снимка:

Туристи стават миньори, показват им как траките са обработвали руда през Бронзовата епоха

С над 3,5 млн. лв. ще развиват пещерния туризъм в Родопите. Средствата са осигурени от Програма за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Освен пещерен туризъм, с тях ще бъдат опазвани прилепите в пограничния регион между България и Гърция.

Общо три проекта ще бъдат финансирани.

Първият е за развитие на минния туризъм в общините Мадан и гръцката Пилеа-Хортиатис и е на стойност  над 1,4 млн. лв.  С част от средствата ще се подобри достъпът до пещера „Шаренка“ край българския град. Една от атракциите в нея са восъчните фигури в естествен ръст на древни траки-миньори. През Бронзовата епоха те са добивали полезни изкопаеми в пещерата и са ги преработвали на място чрез специална пещ. С друга част от финансирането изоставен рудник ще бъде пригоден за туристически посещения. Планирано е в мината да има две изложбени помещения, в които да бъде подредена музейна експозиция. Ще бъде възстановена старата  железопътната линия и по нея ще се движи минен влак.

По проекта ще бъде обновен и преоборудван единственият по рода си Музей на минното дело в Мадан. Неговата гордост е уникалната „Кристална зала – Родопски кристал“, която показва богатството и красотата на подземния свят с колекция от 581 минерала. Предвижда се още към музея да заработи информационен център, да се обнови пространството пред сградата и да бъде разработен маркетингов план за развитие на тематичен туризъм.

По друг проект с малко над 1 млн. лв. ще бъде изготвена карта с местообитанията на прилепи по поречието на река Места и пещерите около Момчилград и Комотини в трансграничния регион между България и Гърция. Акцията е част от проекта „Устойчиво опазване на прилепите в трансграничния регион/BatsConserve“. Целта е да се постигне по-добро опазване на прилепите и да се подобри състоянието на популациите им.

Третият проект е „Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция“. От българска страна с над 1,1 млн. лв. се обнови Музеят на родопския карст в Чепеларе, който е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема