Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. С над 70% поскъпнаха бетон, дървен материал и метали, започнати обекти няма да бъдат завършени

Парите

С над 70% поскъпнаха бетон, дървен материал и метали, започнати обекти няма да бъдат завършени

С над 70% поскъпнаха бетон, дървен материал и метали, започнати обекти няма да бъдат завършени - Tribune.bg
Снимка:

Космическият ръст на строителните материали спрял обекти за 3 млрд. лв.

Тежко срутване има в строителния бизнес в България, каквото не е било регистрирано от 2015 г. насам, предава 24 часа.

За 9-те месеца на 2021 г. фирмите са изработили продукция за 11,5 милиарда лева, докато през 2020-а тя е била за 14,7 млрд. лв., показват данните от Камарата на строителите.

Причината за сегашния срив според бранша е космическият ръст на цените на основните строителни материали. Трендът започна още в края на 2020 г., като до декември бетонът, дървеният материал и металите поскъпнаха с около 60-70% спрямо година по-рано. Регистриран е скок на отделни цени дори със 100 процента нагоре.

Спадът обхваща всички видове строителни дейности във всички региони. Само при инженерното строителство той е малко по-малък – 18,9% на годишна база, докато при сградното е 23,6%, показват данните.

Броят на обществените поръчки и сключените договори в строителството продължават да нарастват и през миналата година. Обществените поръчки, които са предимно за строителството на инженерни съоръжения, отбелязват през деветмесечието ръст от 47,3% като брой и 21% като стойност. Броят на сключените договори се увеличава на годишна база с 29,4%, но като стойност намалява с 15,6% спрямо година назад.

Според анализатори това, че строителните фирми продължават да сключват договори, но има спад на продукцията им, говори само за едно – започнати вече проекти не могат да бъдат довършени заради рязкото поскъпване на материалите, а новите вече се договарят при новите цени.

При обществените поръчки обикновено има 10% от стойността на договора, заделени за непредвидени разходи. Но дори тази клауза да се задейства, това не решава проблема с поскъпването на материалите. Много големи обществени като поръчки за рехабилитацията на ВиК например са стопирани. При тях общините и държавата, които съфинансират проектите, също трябва да намерят допълнителни средства, за да доплатят разликата.

Според последните данни на камарата средната заплата в строителството към края на деветмесечието на 2021 г. е вече 1141 лв. Тя е по-ниска от средната за страната, която е 1502 лв., но ръстът ѝ спрямо година по-рано е 13,4%, докато средната е нараснала за същото време с 11,9%.


Топ новини

виж още
Актуална тема