Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Криза: Съкращават 600 работници в най-големия оръжеен завод в Северна България

Парите

Криза: Съкращават 600 работници в най-големия оръжеен завод в Северна България

Криза: Съкращават 600 работници в най-големия оръжеен завод в Северна България - Tribune.bg
Снимка:

Завод „Аркус“ в Лясковец съкращава 600 работници, пише „Десант“. В най-големия оръжеен завод в Северна България, произвеждащ огнестрелно оръжие и боеприпаси, започна процедура за масови съкращения, а  уведомлението за това по Кодекса на труда вече е подадено в Бюрото по труда в Горна Оряховица.

„През миналата година отново имахме процедура за съкращаване на 600 човека, но реално работата си загубиха и се регистрираха при нас 254 работници, от които 87 бяха на срочни договори“, коментира Нели Николова, директор на трудовата борса. Тя посочва, че сега от завода ги информират, че хората ще бъдат освободени поетапно до края на годината.

Във връзка с предстоящите съкращения в момента тече атестация на работниците. Тези от тях, които получат най-ниска оценка за работата си, отиват в списъка за освобождаване.

„Причината за съкращенията е, че дружеството има спечелен проект за износ на продукция, но за него все още няма подписан договор“, уточнява Донка Александрова, председател на КНСБ във Великотърновска област.

Оръжейниците чакат от държавната „Кинтекс“ договор за Индия и голям контракт за Египет. В момента се изпълняват малки поръчки за Турция и Тайланд, а заради липсата на работа оръжейниците са на 5-часов работен ден.

В „Аркус“ на щат се водят 1250 работници и служители, пред угрозата да станат безработни са 48 на сто от персонала. Тази неделя почина и собственикът на завода инж. Банко Банков.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети съкращения
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати