Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Само за година: Агнешкото е поскъпнало с 23,2%, а яйцата с 35 на сто

Парите

Само за година: Агнешкото е поскъпнало с 23,2%, а яйцата с 35 на сто

Само за година: Агнешкото е поскъпнало с 23,2%, а яйцата с 35 на сто - Tribune.bg
Снимка:

Брашното и олиото са другите два продукта, които са се покачили значително

„Около 23,5% е ръстът на цените, в сравнените с миналия Великден“, коментира пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„Това е въз основа на 40 продукта, където са всички основни храни, плюс плодове и зеленчуци, т.е. нещата, които консумираме ежедневно. Агнешкото месо, може би 23,2% към днешна дата и ще платим по-скъпо“, добави той.

При яйцата увеличението също е значително – около 35%, в сравнение с миналата година.

„Това не е заради Великден, а е заради производствени разходи и най-вече заради енергийната криза. Ключовият момент тук е, че нарастването на цените на храните ще спре, когато видим балансиран пазар на енергийни ресурси. Към момента такава тенденция не се очертава. Лошото е, че тя е характерна за целия континент. Този процес трябва да се овладее на геополитическо ниво“, каза Владимир Иванов.

Брашното и олиото са другите два продукта, които са се покачили значително.

„Това освен на енергийната криза се дължи и на войната срещу Украйна“, каза той и добави, че: „Русия и Украйна са два от най-големите износители, съответно на зърно и слънчоглед“.

По думите на Иванов, има продукти, чиито цени не са се покачили през годината и това е свинското месо. Той призова потребителите да пазаруват информирано за предстоящите празници и да го правят само от регламентирани места.


Топ новини

виж още
Актуална тема