Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Сърбия ще купува газ от Гърция през България

Парите

Сърбия ще купува газ от Гърция през България

Сърбия ще купува газ от Гърция през България - Tribune.bg
Снимка:

Сърбия проявява интерес към закупуването на определени количества втечнен нефтен газ (LNG) от Александруполис, каза днес сръбският президент Александър Вучич в разговор с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу.

Сърбия планира да купува до 3,5 млн. куб. м газ на ден от терминала за втечнен природен газ в гръцкия град Александруполис и да го доставя по изграждащата се междусистемна връзка с България, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу е на тридневно посещение в Сърбия. Днес тя проведе среща при закрити врата с Вучич, последвана от пленарно заседание на двете правителствени делегации, съобщиха гръцките медии.

„Разполагаме с 528 млн. куб. м газови запаси, които са големи резерви за нашата страна, и те се увеличават, защото имаме разрешение да депонираме още 100 млн. куб. м в подземното газово хранилище Банатски двор в руската част, а също така има споразумение с Унгария да направим още едно хранилище, което сме наели от нашите партньори в Унгария. Ще разполагаме с повече от 700 млн. куб. м газ, което не е било възможно досега в нашата история“, заяви сръбският лидер на съвместна пресконференция.

Той се съгласи със Сакеларопулу, че потреблението на природен газ рязко се увеличава поради по-студения отоплителен сезон и през зимата може да достигне 16 млн. куб. м на ден в Сърбия.

„Ето защо разговаряхме с нашите гръцки партньори за по-лесен достъп до Александруполис, за да можем да го използваме, когато през октомври завършим междусистемната връзка с България, откъдето при необходимост бихме могли да получаваме от 3 до 3,5 млн. куб. м дневно“, посочи сръбският президент.

Александър Вучич и Румен Радев откриха на 1 февруари изграждането на интерконектора на българска територия, за да се диверсифицират доставките на синьо гориво от Азербайджан, Гърция и други алтернативни на Русия източници.

Сръбските власти по-рано обявиха, че през 2023 г. планират да купуват 1,4 млрд. куб. м газ годишно от Азербайджан чрез интерконектора с България. В Сърбия инсталацията е започнала да функционира на 1 февруари 2022 г.

Изграждащият се интерконектор Ниш-Димитровград, който е с дължина 109 км от сръбска страна, се очаква да струва на Белград около 90 млн. евро, от които 49,6 млн. евро са субсидии от ЕС, а Европейската инвестиционна банка е отпуснала заем от 25 млн. евро. Според плана капацитетът на газопровода ще бъде над 1,8 милиарда кубически метра газ годишно.

На 1 октомври 2022 г. сръбският държавен глава присъства на церемонията по откриването на интерконектора - 182-километров газопровод от Гърция до България, от град Комотини в Гърция до Стара Загора в България. Капацитетът на газопровода е 3 милиарда кубически метра газ годишно, с потенциал за увеличаване на обемите до 5 милиарда кубически метра. Той е предназначен за газ от Азербайджан по Трансадриатическия газопровод (ТАР) и терминал за втечнен природен газ в Александруполис. 

В момента Русия е единственият доставчик на природен газ за Сърбия. Официален Белград си е осигурил около 2,2 милиарда кубически метра годишно, или 62% от годишните си нужди от газ, по двугодишен договор с Газпром и планира да резервира около 700 милиона кубически метра газ за зимата на своя територия и в Унгария.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети