Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Със 74 млн. лв. нарастват разходите на НОИ за болнични през 2020 г.

Парите

Със 74 млн. лв. нарастват разходите на НОИ за болнични през 2020 г.

Снимка:

Ръстът на среднодневното обезщетение е в основата на увеличението

Разходите на Националния осигурителен институт/НОИ/ за болнични през 2020 г. нарастват със 74 милиона и 500 хиляди лева спрямо 2019 г. и достигат 680 милиона и 700 хиляди лева, отчитат от института.

Има намаление в броя на изплатените болнични за периода. Те са с един милион по-малко.

От анализа на общественото осигуряване става ясно, че увеличените средства и изплатените болнични през миналата година се дължи на ръста в среднодневното обезщетение, а то е функция от увеличената минимална заплата и ръста на осигурителните доходи в страната.

В условията на пандемия се отчита значителен ръст от 200 процента на болничните за гледане на член от семейството и карантина, средният размер на обезщетението е с 44 процента по-високо спрямо 2019 г.

По мярката 60/40 за запазване на заетостта от НОИ отчитат, че за една година, от 15 март 2020 до края на март тази година, изплатените средства са 1 милиард 806 хиляди лева. Средният брой месеци, които са ползвали работодателите по мярката, е 5,6.

Най-много работни места са запазени в икономическа дейност и преработваща промишленост. С 42% е по-голям броят на подпомогнатите работодатели в сектори „Търговия" и „Хотелиерство и ресторантьорство", но те са с по-малък брой наети работници и служители.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още