Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Създават държавно предприятие до средата на октомври, което да преназначи миньорите

Парите

Създават държавно предприятие до средата на октомври, което да преназначи миньорите

Създават държавно предприятие до средата на октомври, което да преназначи миньорите - Tribune.bg
Снимка:

След протест на миньори и енергетици днес представителите на синдикатите влязоха на среща при премиера.

„Имаме съгласие по почти всички точки“, обяви премиерът акад. Николай Денков. Той обеща, че със синдикатите ще бъде подписано до края на септември споразумение за плавен енергиен преход.

„Има няколко нюанса по това как могат да се реализират предложенията, които те правят, но това са по-скоро технически проблеми, които няма да могат да се реализират точно както е написано в декларацията, но ние можем да ги отразим в споразумението, за което се разбрахме, че ще работим и ще го подпишем до края на месец септември“.

„Получихме конкретен ангажимент, че до 15 октомври ще бъде създадено държавно предприятие“. То ще бъде финансирано регионално по Плана за възстановяване и устойчивост за Стара Загора, Перник и Кюстендил. Това съобщи Пламен Димитров, президент на КНСБ, на брифинга след среща с премиера. 

„Така дори и един да остане без работа, ще може да бъде преназначен при същите условия на работа, от мините в това държавно предприятие“, каза още Пламен Димитров. Това е единственият сигурен начин да гарантираме на миньорите, че няма да останат без работа във времето до 2038 година, добави той.

„Не са голи думи. Правителствата последно време не са стабилни, а хората искат стабилност. Търсим гаранти за това споразумение“, заяви той.

„Ще чакам с нетърпение европейските избори, които да изберат хора с по-нормални идеи и които да вършат по-нормални неща. Мечтите са безплатни“, заяви от своя страна Димитър Манолов.

Организаторите на протеста се опасяват от закриване на хиляди работни места от сектора. Те настояват правителството незабавно да приключи преговорите с Европейската комисия в изпълнение на решението на НС от 12 януари 2023 г. за предоговаряне на НПВУ относно изискването за намаление с 40% на емисиите от парниковите газове до 2026 г. в енергетиката в сравнение с 2019 г

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети