Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Сензационни оферти: По морето предлагат заплата 5000 лв. на готвач за сезона

Парите

Сензационни оферти: По морето предлагат заплата 5000 лв. на готвач за сезона

Сензационни оферти: По морето предлагат заплата 5000 лв. на готвач за сезона - Tribune.bg
Снимка:

Сензационни оферти се предлагат по морето, в т.ч. и заплата 5000 лв. чисто за сезона, коментира пред БТВ експертът по човешки ресурси и член на УС на „Българската конфедерация по заетостта“ Георги Първанов. Гръмките суми той обясни с обстоятелството, че за сезона няма как да бъдат намерени нужните кадри в туризма. 

Експертът коментира и възможностите да си доставим кадри от Непал, Киргизстан и Узбекистан. Първанов уточни, че  Агенцията по заетостта ще издаде най-вероятно около 10 хиляди разрешителни, но отново сме далеч от нужните 27 000.

„Проблемът е колко бързо посолствата ни ще извадят тези трудови визи“, посочи експертът по човешки ресурси. Той смята, че ситуацията у нас е подобна на минали сезони.

„Ако не се вземат мерки така ще е и през зимния сезон, и през следващия летен. Отсега трябва да се работи. Нямаме посолство във Филипините, където има много добри кадри. Посолствата ни в Узбекистан и Индия не издържат. В Киргизстан няма посолство. Утре ще ни трябват хора с много добър френски и ще ни трябва по-бърза работа от Северна Африка. Едното решение е внос на хора, а другото – връщането на българите от чужбина“, подчерта Първанов. Той изтъкна, че по времето на пандемията е имало наплив от желаещи за работа, но голяма част от хората са се насочили към други индустрии - в аутсорсинг, в IT индустрията, в имотите.

„Заплатите в сектора претърпяха сериозен ръст. Излизат единични оферти за сезона, които са с голямо заплащане. Ние се конкурираме с Гърция, Малта, Испания и Италия – главен готвач, зам.-главен готвач. Имаше сензационни оферти със заплати от 5 хил. лева чисто само за сезона. В отчаянието работодателите търсят вариант спешно да привлекат хора. Нивата в сектора се вдигнаха доста“, споделя Първанов. За него туристическият бизнес се опитва да оцелява като един нает работи за двама, както и миналата година.

„Един хотел, на който му трябват 20 камериерки, ще работи със седем. Много беше инвестирано в реновации. Има нови обекти. Има лек ръст на туристите, а пазарите на Украйна и Израел са надолу“, подчерта Георги Първанов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети