Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Шефът на МВФ: Изкуственият интелект ще удари пазара на труда като цунами, неравенството ще бъде опустошително

Парите

Шефът на МВФ: Изкуственият интелект ще удари пазара на труда като цунами, неравенството ще бъде опустошително

Шефът на МВФ: Изкуственият интелект ще удари пазара на труда като цунами, неравенството ще бъде опустошително - Tribune.bg

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че изкуственият интелект ще удари световния пазар на труда като цунами. Тя говори на Световна правителствена среща на върха в Дубай в понеделник.

Според оценката на МВФ, 40% от всички работни места ще бъдат засегнати.

Георгиева се опасява, че повечето страни, особено развиващите се, не са готови за възхода на ИИ, а нарастващото неравенство, което може да се получи от настъплението на изкуствения интелект, ще бъде опустошително.

Георгиева призова развитите страни да насочат развитието на ИИ в положителна посока.

Тя коментира още, че според нея световната икономика е готова за меко кацане и че очаква лихвените проценти да започнат да се понижават около средата на 2024 г.

„Силно сме уверени, че световната икономика вече е готова за това меко кацане, за което мечтаехме, след някои от най-резките повишения на лихвените проценти от десетилетия насам“, отбеляза тя, цитирана от „Ройтерс‘.

Относно перспективата лихвените проценти да бъдат намалени във водещи икономики като Съединените щати, тя добави: „Очаквам към средата на годината лихвените проценти да тръгнат в посоката, в която инфлацията върви през последната година“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети