Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Шулева за цените: Смешно е да говорим, че 5% по-ниска надценка ще реши проблема

Парите

Шулева за цените: Смешно е да говорим, че 5% по-ниска надценка ще реши проблема

Шулева за цените: Смешно е да говорим, че 5% по-ниска надценка ще реши проблема - Tribune.bg
Снимка:

Смешно е да говорим, че борба за 5% по-ниска надценка ще реши проблема с увеличените цени на хранителните стоки, коментира през Bulgaria ON AIR бившият министър на икономиката и социалната политика Лидия Шулева.

"Високите цени идват от производителите, не че те са виновни. Много фактори се вдигнаха сериозно в последната година и оказаха влияние. Фокусът не трябва да бъде в крайната точка на веригата на доставка - търговските вериги, а в началото. Не бих търсила картел при веригите", изтъкна експертът. Тя посочи, че субсидиите от ЕС за селското стопанство в голямата си част отиват при зърнопроизводители.

"Хамбарите са пълни, но цените нито на фуражите, нито на пшеницата падат. В същото време за производителите на плодове и зеленчуци и за животновъдите почти няма субсидии. Върху най-силно засегнатите производители трябва да се фокусират усилията", подчерта Шулева и допълни, че в момента е изключително трудно оранжерийното производство.

Според нея не може да се правят произволни изводи от сравнения между цени на дадени продукти у нас и в чужбина.

"Може да се използва за сравнение измерителят на Евростат - потребителска кошница само за хранителни продукти. За България в тази кошница с всички хранителни стоки коефициентът е 77, докато за Германия е 102, за Люксембург е 140", даде пример Шулева.

По думите ѝ не са изолирани случаите на спекула и срещу нея трябва да се вземат сериозни мерки. 

"Колкото по-малко са сенчестите практики, толкова спекулата ще бъде по-малка. Комисията за защита на потребителите/КЗП/ има достатъчно механизми за проверка на нелоялни практики, законът им дава достатъчно механизми. Имаме огромни проблеми с прилагането на законодателството. КЗК също трябва да си влезе във функцията", настоя Шулева.

Тя определи като странна появата на доклада на Министерството на финансите, който, по думите ѝ, съдържа апокалиптични твърдения. Шулева е категорична, че той има политически нюанс и всява излишна паника.

"В този доклад има и неща, за които категорично новото правителство трябва да вземе отношение - имаме прекалено много разходи, без да сме гарантирали необходимите приходи", посочи бившият вицепремиер.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети цени, инфлация
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети