Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Синдикати и работодатели в спор за размера на заплатите

Парите

Синдикати и работодатели в спор за размера на заплатите

Синдикати и работодатели в спор за размера на заплатите - Tribune.bg
Снимка:

Възнагражденията няма да паднат под фиксираното от държавата, уверяват от бизнеса

Размерът на минималната работна заплата стана причина за спор между синдикати и работодатели. Синдикатите изразиха притеснение, че бизнесът иска да намали минималното възнаграждение.

„Няма да падне под 510 лева, но може да не се увеличи до 560, както е заложено в бюджета за следващата година”, заяви Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България пред NOVA телевизия. Той увери, че определяното от бизнеса възнаграждение не може и няма да падне под фиксираното от държавата.

Работодателите и синдикатите все още не са постигнали консенсус по въпроса кое минимално възнаграждение да се определи първо – националното или това по браншове.

„Причината работодателите да настояват да се договарят първо заплатите по браншове е следната: договарят се минимални работни заплати и националната остава най-ниската договорена. Тогава може да слезем много надолу. А вече е решено, че от 2019 г. тя ще нарасне с 50 лева”, коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Дечев за пореден път подчерта, че бизнесът у нас към момента страда от остра липса на квалифицирани кадри. Това правело вноса на работници от чужбина неизбежен.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети