Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Скандал на срещата при Гълъб Донев: Бизнесът напусна разговорите заради поведението на синдикатите

Парите

Скандал на срещата при Гълъб Донев: Бизнесът напусна разговорите заради поведението на синдикатите

Скандал на срещата при Гълъб Донев: Бизнесът напусна разговорите заради поведението на синдикатите - Tribune.bg
Снимка:

Минималната работна заплата и исканият от профсъюзите ръст е причината за провала на диалога

Със скандал приключи свиканата от вицепремиера Гълъб Донев работна среща с бизнеса и синдикатите по политиката на доходите до края на тази година и през следващата. Минималната работна заплата и исканият от профсъюзите ръст е причината за провала на диалога, пише БНР.

На този етап държавата не предоставя своите разчети за бюджет 2022-ра, а представители на министерството на финансите са заявили, че резерви в бюджета за тази година няма.

Отхвърлено е и предложението на КТ „Подкрепа“ от догодина да се намали ДДС за част от стоките и услугите.

Час след началото на срещата, свикана от вицепремиера Донев, бизнесът напусна, обиден от поведението на синдикатите, обясни Васил Велев, председател на АИКБ.

„Поведение от страна на синдикатите, което не можем да го окачествим като диалог и търсене на решение. И понеже никой не е дошъл тук да бъде овикван, работодателите си тръгнаха. Нямаше конструктивен разговор.“

Александър Загоров от КТ „Подкрепа“ допълни за напрежението:

„Васил Велев спомена, че при сегашното производство тази минимална работна заплата е висота и оттам нататък тонът започна да става много горещ“.

Ябълката на раздора е исканият от синдикатите ръст на минималната работна заплата, която получават над половин милион българи – тя да стане 764 лв. догодина, което ще доведе до доходи над средните в 10 сектора на икономиката.

По думите на Велев обаче, ако това се случи, ще има фалити.

„Това, което предлагат синдикатите, е всъщност над средния осигурителен доход за повече от 10 икономически дейности. За да го преведем това – означава, че всички в тези предприятия трябва да получават еднакви възнаграждения или да минат в сивия сектор. В тези сектори кризата ги е ударила толкова тежко, че те и в момента са на загуба. Така че няма такава възможност да се намали печалбата, за да се увеличи минималната заплата“, каза Васил Велев.

По думите на лидера на КНСБ Пламен Димитров тезите на работодателите са несъстоятелни, тъй като в част от секторите производителността на труда не може да се мери.

„Как да измерим производителността на труда на социалния работник?“

Ако няма ръст на минималната заплата поне близък до искания, Пламен Димитров предупреди, че КНСБ „ще призове всичките 500 хиляди души, които работят на минимална работна заплата, на протестни стачни действия от началото на следващата година“.

Велев обяви, че работодателите не могат да обсъждат никакви предложения преди да видят макрорамката на бюджета за следващата година и какъв ръст на икономиката и каква инфлация се залагат.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети