Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. След 8 часа дебати – половин милиард лева повече за здраве догодина

Парите

След 8 часа дебати – половин милиард лева повече за здраве догодина

След 8 часа дебати – половин милиард лева повече за здраве догодина - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2019 година

След дълги часове дебати – Парламентът прие на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г. В него са заложени близо половин милиард лева повече за здраве през следващата година. Повече са парите са и за болничната, и за извънболничната помощ.

Осигурителната вноска се запазва 8%, както досега.

Приходите в бюджета ще бъдат в размер на почти 4,3 млрд. лева. Ръстът им е с 418,4 млн. лв. спрямо 2018 година. Здравноосигурителните приходи ще бъдат над 4,2 млрд. лева, в които влизат трансфери за здравно осигуряване и здравноосигурителни вноски.

Разходите в бюджета на Касата са също в размер на над 4,3 млрд. лева. За медицински персонал са в размер на над 41 млн. лева, за административни дейности – над 12 млн. лева, за здравноосигурителни плащания – малко над 4,1 млрд. лева.

Народните представители решиха Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантации да се слеят в мега агенцията „Медицински надзор“ от 1 януари 2019 г. Директорът на новата агенция ще се назначава от министъра на здравеопазването, съгласувано с министър-председателя.

„Чрез преминаването на Агенция по трансплантациите към ИА „Медицински надзор“ на пациентите ще бъде осигурена комплексна медицинска услуга“, подчерта пред депутатите министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Според него с този акт условията за лечение на пациентите с трансплантации у нас не само няма да се влошат, а и ще се подобрят. Нито Агенцията по трансплантациите, нито новата агенция „Медицински надзор“ ще дават медицински становища. По думите на министъра новата агенция ще изпълнява функциите на компетентен орган за управление, координация и контрол на трансплантациите в България.

Всички дейности, осъществявани до настоящия момент от Център „Фонд за лечение на деца“ и Комисия за лечение в чужбина, вече преминават към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това решиха депутатите с гласуваните на второ четене преходни и заключителни разпоредби в Законопроекта за бюджета на НЗОК.

БСП внася Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. в Конституционния съд, обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. Според опозицията не се променяло нищо от досегашните проблеми в здравеопазването. Лидерът на БСП припомни, че според депутатите от ГЕРБ с текстове в закона няма да се променят към по-лошо нещата в здравеопазването.

Депутатът Даниела Дариткова от ГЕРБ обвини Нинова в поредните манипулации и стремеж на БСП да запази статуквото в здравеопазването.

„Вие не направихте нито едно смислено предложение. Всички останали изказвания бяха за пред медиите“, обърна се към червената лидерка председателката на здравната комисия в парламента Дариткова.

„Убеден съм, че времето на безвремието в здравеопазването приключи. От днес българските граждани вече имат своя здравен бюджет за следващата година, който е много по-добър от настоящия. С този бюджет осигуряваме достъпно и качествено здравно обслужване. Това се постига не само с допълнителните 400 млн. лева, а и чрез въвеждане на новите медицински стандарти“, посочи министърът Кирил Ананиев след приемането на бюджета.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати