Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. След „промяната: Принудени сме да изтеглим поне 6 млрд. лв. нов дълг до края на годината

Парите

След „промяната: Принудени сме да изтеглим поне 6 млрд. лв. нов дълг до края на годината

След промяната: Принудени сме да изтеглим поне 6 млрд. лв. нов дълг до края на годината - Tribune.bg
Снимка:

Неофициално: днес служебният кабинет тегли 4 млрд. лв.

Служебният кабинет се кани да изтегли поне 4 млрд. лв. нов външен дълг на 15 септември, съобщава „Капитал“. Те са част от емисионния календар, публикуван от Министерство на финансите, според който страната ни ще трябва да изтегли най-малко 6 млрд. лв. дълг до края на годината.

След 7-месечното управление на ПП, БСП, ДБ и ИТН, вземането на нов дълг било крайно наложително, твърдят експертите. Фискалният резерв е на ниско ниво, а очакваният бюджетен дефицит, само за тази година – е от порядъка на 6.2 млрд. лв.

Новата емисия идва в момент, в който Европейската централна банка се стреми да затегне паричната политика и на два пъти вдигна лихвите – вече с общо 1.25 процентни пункта.

Страната ни не е излизала на международните дългови пазари от 2020 г., когато финансовият министър на ГЕРБ Кирил Ананиев успешно пласира 10- и 30-годишни облигации за 5 млрд. лв. Доходността към онзи момент за държавата обаче беше изключително изгодна – 0.39% за 10-годишните книжа и 1.48% за 30-годишните.

По време на предишното правителство обаче многократно беше пускан дълг на вътрешния пазар, като последните опити се оказаха неуспешни.

Междувременно страната ни се срина и в Индекса на човешкото развитие. В доклада на организацията за 2021/2022 България заема 68-о място – непосредствено след Албания, и е сред първите държави във „втора дивизия“, наречена високо човешко развитие.

Преди това България беше в първа категория – много високо човешко развитие.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати