Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Служебният кабинет с предложения за „Бюджет 2022“

Парите

Служебният кабинет с предложения за „Бюджет 2022“

Снимка:

 

Предлагат увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки. Това обяви финансовият министър Валери Белчев. Той заяви, че служебното правителство ще спази сроковете и ще внесе предложение за бюджет, въпреки че някои партии искат финансовата рамка за следващата година да бъде изготвена от редовно правителство.

„Над 750 хиляди души в страната получават минималната работна заплата- 650 лв. на месец. Сумата е крайно недостатъчна. Предлагаме тя да се увеличи на 710 лв.“ обясни той.

Увеличение се предлага и за детските надбавки с 20 лева, но и за прага на получаването им.

„Всички граждани на заплата до 510 лв. ще имат право да получават такива. Те ще се увеличат с 20%. В абсолютна стойност не е много, но процентите са сериозно увеличение. Това ще засегне 120 хиляди деца в България”, каза още Белчев.

Платеното майчинство за втората година се планира да се увеличи от 380 лв. на 650 лв.

„Доходите за пенсионерите ще бъдат запазени на нивата, които са сега. Това означава средно увеличение от 84 лв. на човек.“, допълни още финансовият министър.

„Не сме се бъркали в политики, не сме предвиждали структурни промени и орязване на кадри. Предлагаме единствено социална защита на населението.",заяви той. 

Служебният министър на финансите определи рекордните за последните години нива на инфлацията като - допустими.

„Базовият проект за бюджет е подготвен. В понеделник започва разписването му. Това ще отнеме 1 седмица. По-следващия понеделник започва обсъждането в Националния съвет за тристранно сътрудничество“.  По план на 16 декември ще поканим НСТС и след това ще го внесем в Министерския съвет.“, обясни още финансовият министър и оцени предложенията като: „добра база, върху която да се работи“.

„Планираме да запазим всимки анти ковид мерки за период от поне 6 месеца. Запазваме 120 лева на първо време за 6 месеца.“, заяви още Белчев.

На въпрос дали е запознат с виоките заплати, които взимат определен кръг от служители в ББР той отговори, че няма данни какви са заплатите във финансовата институция, но подчерта, че трябва да се напави актуализация на заплатите в Държавния сектор.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема