Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Сметната палата на ЕС: Няма ефективен контрол над 409 млрд. евро от кохезионните фондове

Парите

Сметната палата на ЕС: Няма ефективен контрол над 409 млрд. евро от кохезионните фондове

Сметната палата на ЕС: Няма ефективен контрол над 409 млрд. евро от кохезионните фондове - Tribune.bg
Снимка:

Европейската комисия и държавите членки на ЕС не упражняват достатъчно адекватен контрол върху изразходването на средства от кохезонните фондове, чиято цел е намаляване на социалните и икономическите различия между най-богатите и най-бедните региони, твърди Европейската сметна палата в новия си доклад.

"Системните проверки на ЕК и държавите членки не са достатъчно надеждни", коментира пред Euronews водещият одитор Хелга Бергер.

Според одиторите от Люксембург през последните години системата за контрол на ЕС върху над една трета от бюджета не е успяла да ограничи значително грешките при изразходванет на средствата, което означава, че то не е извършено в съответствие с правилата на ЕС и националните правила.

През бюджетния цикъл 2014-2020 г. общият процент на грешките в разходите за сближаване е спаднал от 6% на 4,8%, което е подобрение, но все още значително над прага от 2%.

"Системата трябва да предотвратява грешки, но ако такива се случат, трябва да помага за откриването и коригирането им", отбеляза още Бергер. Относно политиката на сближаване има значителни възможности за подобрение тя уточни, че съществуват три нива на контрол върху кохезионните фондове на ЕС.

"Първо, разходите за сближаване се проверяват от националните управляващи органи, второ – от одитните органи на държавите членки и на трето място от ЕК, която отговаря за изпълнението на бюджета на целия ЕС", поясни Бергер.

Въпреки тези нива на надзор външните одитори на Европейската сметна палата откриват 171 допълнителни случаи на грешки, 170 от които е можело да бъдат предотвратени от одитните органи.

В Испания, Германия и Португалия например са установени непропорционално голям брой грешки спрямо получените средства.

"Смятаме, че тези три държави членки по-специално трябва да засилят капацитета за разкриване на грешки на своите одитни органи с подкрепата на Комисията", се посочва в доклада.

Одиторите на ЕС идентифицират три основни причини за нередностите в разходите за сближаване - неадекватно управление от страна на държавите членки, небрежност или съмнения за умишлено неспазване от страна на бенефициентите и проблеми с тълкуването на регламентите и правилата.

"Управляващите органи имат решаващо значение тук", подчертава Бергер. Ако тези органи не успеят да идентифицират проблемите, следващите проверки зависят от ефективността на предишните.

Одиторите изчисляват, че националните управляващи органи са могли да предотвратят повече от една трета от грешките, установени в периода 2017-2022 г.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Сметна палата
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати