Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Собственици на аптеки: Цените на лекарствата скочиха с 10%

Парите

Собственици на аптеки: Цените на лекарствата скочиха с 10%

Собственици на аптеки: Цените на лекарствата скочиха с 10% - Tribune.bg
Снимка:

Наред с поскъпването на основни стоки - ръст на цените и на лекарствата. Собствениците на аптеки отчитат средно над 10% увеличение на цените на лекарствата без лекарско предписание, както и на хранителните добавки от началото на годината досега. Прогнозата е поскъпването да продължи и да достигне 12-13 на сто.

Търсенето на комбинация от витамини по време на COVID епидемията у нас се увеличи. Цената за една опаковка от най-евтините в момента варира между 8 и 10 лева. Ако добавим очакваното увеличение, цената се очаква да достигне 12-13 лева. От аптеките вече отчитат спад в потреблението.

Увеличението на цените на лекарствени продукти затруднява работещия българин, но най-вече е в тежест за възрастните.

„Не е добре особено за пенсионерите, които взимат и повече лекарства. Има хора, които дават 100-150 лева за лекарства“, заяви Иванка Петкова пред БТВ.

Цените на хранителните добавки не са регулирани и затова според фармацевти при тях и сега се наблюдава покачване.

„Лекарствата все пак имат определени цени и са свързани с индекса на инфлация, така че и там би могло да се очаква някакво леко покачване, докато лекарствата по лекарско предписание са регулирани и там няма възможност за някакво покачване на цени на този етап“, заяви магистър-фармацевтът и член на управителния съвет на БФС Маргарита Грозданова.

Натрупаната инфлация през тази година ще даде отражение в ценообразуването през следващата, казват от Асоциацията на собствениците на аптеки.

„Вдигането на цените не е наша прищявки, това са цени, които са вдигнати от нашите доставчици, т.е. това касае не само нас, касае целия пазар“, заяви Николай Костов, собственик на верига аптеки и председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

„Има решения, които могат да бъдат взети в част от наредбите, които касаят и компенсациите и доплащането, което държавата прави. Когато говорим за по-сериозни действия в тази посока говорим за промяна в ДДС, говорим и за различни компенсации към производителите“, зави здравният икономист Аркади Шарков.

Има някои продукти, които се продават под себестойност, което може да доведе до изтегляне на продукта от пазара.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати