Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Спад в индустрията, съкращения, растяща безработица и нищожни инвестиции

Парите

Спад в индустрията, съкращения, растяща безработица и нищожни инвестиции

Спад в индустрията, съкращения, растяща безработица и нищожни инвестиции - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че в индустрията спадът продължава.

"През май и юни виждаме продължаващ спад на годишна база. Причините за това не са само вътрешни, но няма адресирани мерки при управлението. Безработицата расте. При този недостиг на човешки ресурси, в резултат от демографската катастрофа и в резултат на погрома в средното и висшето образование, си позволяваме да ги губим. Губим от съкращения в предприятията с рязко спаднали продажби", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Има погром в редица системи, алармира Велев. Според него има много работа, за да се възстанови изпуснатото.

"Важно е да се създаде конструкция, но не сглобка. Управление на широка основа, което да разчита на таланта на цялата нация. За нас приоритетите остават Еврозона, Шенген, ОИСР. Постижими са. За Еврозоната нещата са ясни - трябва да отговорим на критериите", напомни той.

С 20% са намалели за 4 години завършващите средно образование, отчете още Велев.

"В средното образование цари хаос. План-приемът не е съобразен с нуждите на пазара. По подобен начин се процедира и във висшето образование. Имаме капацитет да обучаваме 419 000 студенти, обучаваме 180 000. От тях най-накрая на позиции, изискващи висше образование, работят около 100 000. В такива нереформирани системи, за да се подкупят избирателите, се изливат щедро пари, които вземаме назаем", коментира гостът.

97% от пратките в България, според спедиторите, са по суша и само 3% по въздух и вода.

"Формално и сега отговаряме на изискванията за Шенген, но няма целенасочена, масирана, компетентна политика в тази посока. България губи пряко от това, че не е в Шенген, около 1 млрд. всяка година. Инвестициите никога не са били на такова ниско равнище", настоя Велев.

По думите му от управлението в България не се очаква само да подобри бизнес средата, но активно да участва в управлението на процесите в ЕС.

"ЕС не са ни началници. Ние сме началници. Ние трябва да защитаваме българския интерес. Трябва компетентно управление, а не управление от туристи. Основното предизвикателство пред бизнеса остава недостатъчното търсене, липсата на човешки ресурси, скъпата енергия и многото регулации", обобщи Велев.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Васил Велев
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати