Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Сръбски експерти с предложения за контрамерки на българската такса за транзит на руски газ

Парите

Сръбски експерти с предложения за контрамерки на българската такса за транзит на руски газ

Сръбски експерти с предложения за контрамерки на българската такса за транзит на руски газ - Tribune.bg
Снимка:

Белград не може да направи почти нищо, за да попречи на България да въведе такса за транзита на руския газ през нейна територия, казват сръбски експерти пред белградския вестник „Данас“, цитирани в БТА. Ако се измисли реципрочна икономическа мярка, това би могло да застраши интересите на Европейския съюз, чийто член е България, посочват те.

В петък, 13 октомври, България въведе такса от 20 лв. за мегаватчас за транзит на руски газ, доставен през нейна територия на трети страни. Към момента Унгария, Сърбия, Гърция, Румъния и Австрия се снабдяват с руски газ по газопровода „Балкански поток“.

Председателят на Газовата асоциация на Сърбия Воислав Вулетич посочи, че мярката не засяга Белград, тъй като сръбското предприятие „Сърбиягаз“ има договор с руската компания „Газпром“ за доставка на газ на сръбско-българската граница. Директорът на „Сърбиягаз“ Душан Баятович пък вижда в налагането на таксата полтиическа и дискриминационна мярка спрямо Сърбия и Унгария.

Вестникът припомня, че в съответствие със споразумението, което Сърбия сключи с Международния валутен фонд за получаване на кредит, Белград предприе поетапно увеличение на цените на синьото гориво като най-новото ще влезе в сила на 1 ноември в размер на 10 процента. Това означава, че от тази дата нататък тази енергия ще струва 5,02 динара за киловатчас с данъци и такси. Това е значително увеличение на цените, което в условията на световна икономическа криза и висока инфлация представлява удар върху бюджета на сръбските домакинства, отбелязва „Данас“.

Сръбският министър на финансите Синиша Мали и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто излязоха със съвместно изявление, че решението на България да въведе такса върху руския газ, който преминава през нейна територия, е „неприятелска стъпка, насочена против Унгария и Сърбия“.

„Новата българска мярка заплашва сигурното снабдяване с енергия в Унгария и Сърбия. Европейският съюз не въведе санкции за транзит на природен газ от Русия, така че аргументацията на българския премиер Николай Денков е напълно неточна. Това решение подрива европейската солидарност и застрашава енергийната сигурност както на страните членки на ЕС, така и на страните кандидатки за членство“, пише в съобщението, публикувано на интернет страницата на сръбското правителство. Допълва се, че Унгария и Сърбия ще синхронизират позициите си и ще отговорят „по адекватен начин на това противоречиво решение от страна на България“.

Сръбският икономист Милан Р. Ковачевич заявява пред „Данас“, че Сърбия и Унгария не могат да направят много, за да попречат на България да въведе нова такса.

„Всяка страна е суверенна и може в рамките на своите граници да налага каквито си иска такси. Не виждам по какъв начин Сърбия би могла да отговори на хода на София нито в правен, нито в икономически смисъл. Може да се използва фактът, че и Унгария, и България са страни членки на Европейския съюз и Будапеща може да задвижи пред органите в Брюксел инициатива за премахване на мерките, под предлог, че са насочени срещу интереса на страни от ЕС, които са принудени да внасят руски газ, за да функционират нормално икономиката и домакинствата им“, обяснява Ковачевич.

Сръбският специалист по енергетика Велимир Гаврилович посочи пред „Данас“, че Унгария и Сърбия са могли да игнорират решението на България, ако снабдяването се е осъществявало през Украйна.

„Сърбия може да помисли за някакви икономически контрамерки дори в областта на енергетиката, защото е в ход строежът на газов интерконектор между нашата страна и България. Проблемът е, че с въвеждането на контрамерки Белград може да навреди и на икономиката на Европейския съюз, защото България е част от неговия официален пазар, а това не би било желателно или полезно за нашата страна“, отбелязва Гаврилович.

Генералният секретар на Сдружението за газ на Сърбия Воислав Вулетич смята, че България няма право да въвежда такава такса.

„Това е абсолютно безсмислено. Според споразумението за снабдяване с руски газ през газопровода „Турски поток“ Сърбия поема газа на своята граница. Също така не е длъжна да плаща каквато и да е такса за транзит и българският парламент не може да взима решения по този въпрос. Сърбия не бива да обмисля контрамерки, нито евентуална жалба срещу България пред международните съдилища, защото не е подписвано никакво споразумение с тази страна за транзита на руски газ“, заключва Вулетич.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати