Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ръст в цената на пшеницата с над 50% за година

Парите

Ръст в цената на пшеницата с над 50% за година

Ръст в цената на пшеницата с над 50% за година - Tribune.bg
Снимка:

За период от 12 месеца повишението на различните пазари в цените на зърното е над 50%, коментира пред Нова тв изпълнителният директор на Софийската стокова борса /ССБ/ Васил Симов. По думите му тенденцията в цените твърдо върви нагоре.

„През последните две седмици има леко успокояване и спад в цената. Зимата традиционно се очаква поскъпване на зърнените култури, но толкова стръмно покачване не сме имали. Заради поскъпването на брашното и пшеницата очаквано ще има увеличение и в цената на хляба. Поскъпването обаче няма да е като това при пшеницата”, обясни експертът. по думите му след месеците март и април се очаква леко поевтиняване на пшеницата, заради предстоящата нова реколта.

Симов посочи още една борсова стока - захарта, чиято цена също върви нагоре.

„Тя не поевтинява, при всички положения ще поскъпне и у нас, това даже вече се случва”, обясни Симов. По отношение на олиото той смята, че пазарът у нас вече свикна с цени на литър от мазната течност далеч над нивата, на които бяхме свикнали.

„За щастие при нас олио има. Има региони в Европа, където олиото не достига, следствие липсата на суровини. Украйна е най-големия производител на слънчоглед в света, началото на конфликта промени и ситуацията на международните пазари. Няма как олиото да изчезне от магазините в България, но ще бъде на много по-високи цени”, отбеляза Васил Симов.

 


Етикети пшеница, цена

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати