Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Служебният кабинет с програма „Възстановяване“: ще спасяват фирмите с банкови кредити

Парите

Служебният кабинет с програма „Възстановяване“: ще спасяват фирмите с банкови кредити

Служебният кабинет с програма Възстановяване: ще спасяват фирмите с банкови кредити - Tribune.bg
Снимка:

Гаранциите са от Фонда на фондовете

Служебният кабинет стартира програма „Възстановяване“, която ще спасяват фирмите, пострадали от коронавируса, с банкови кредити  Условие за кандидатстване за кредитите е фирмите да са работили минимум три години, като поне една година да са били на печалба. Това обявиха на съвместен брифинг служебните министри на икономиката и финансите - Кирил Петков и Асен Василев.

Реално със средствата ще се финансира до 70% от оборота на компанията за 2019 или 2020 г. Кредитите ще се изплащат до седем години, а гратисният период може да е до 12 месеца.

Възстановителният фонд осигурява  80% от сумата по кредитите, а останалите 20 на сто за риск за банката. Със средствата се дава възможност на фирмите, които са дееспособни, но вече са използвали голяма част от обезпеченията си по време на кризата, да вземат кредити или за инвестиция, или за оборотни средства и да продължат да се развиват.

За да стартира програма „Възстановяване“ министерство на икономиката е подписало договор с няколко търговски банки. Мобилизиран капитал е  2,5 милиарда. Лихвите ще са нормални пазарни, а не преференциални.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети