Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Стоян Панчев: В следващите 10 години ще имаме проблем с високата инфлация

Парите

Стоян Панчев: В следващите 10 години ще имаме проблем с високата инфлация

Стоян Панчев: В следващите 10 години ще имаме проблем с високата инфлация - Tribune.bg
Снимка:
В следващите 10-на години ще имаме проблем с високата инфлация, коментира за Бгнес икономистът Стоян Панчев от Експертен клуб за икономическа политика (ЕКИП).
"Дори и сега да имаме някакъв определен спад на инфлацията, да кажем до 10%, това не значи че през следващите години след 2025 г. ще имаме нормална инфлация под 2%", прогнозира икономистът. По думите му със сигурност ще преживеем един дълъг период, около 10-на години, в който инфлацията ще бъде по-висока от това, което е било в последните 15 години.
Икономистът коментира, че българското правителство не може да направи много за намаляването на цените на храните.
"За цялата 2023 г. ще има намаляване на темпа на ръст на цените, инфлацията ще продължи да пада. Но как точно ще се случи това ще зависи от това колко бързо растат лихвените проценти и каква е ликвидността в системата", отбеляза Панчев. Той очаква през 2023 г. да имаме по-ниска инфлация от 2022 г. 
"Изкуственото увеличаване на доходите чрез административни мерки, обаче, не намалява инфлацията, а напротив увеличава я", подчерта икономистът. Той е категоричен, че в голяма степен инфлацията при храните, както и инфлация при останалите продукти зависи от действията на големите централни банки, а не от действията на правителствата. Според експерта увеличаването на цените не трябва да се оправдава със спекула, а по-скоро да се гледа през призмата на паричната политика.
Относно въвеждането на еврото у нас икономистът смята, че все по-малко вероятно това ще се случи на 1 януари 2024 г.
"Не изпълняваме редица критерии – не изпълняваме инфлационния критерии, не изпълняваме критерия за законодателна конвергенция, освен това има кампания за събиране на подписи против влизане в еврозоната. Всички тези неща възпрепятстват влизането ни в нея през 2024 г.", смята Стоян Панчев. 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати