Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Строителят на неосъществения правителствен комплекс е възстановил 45 млн. лв. на ДКК

Парите

Строителят на неосъществения правителствен комплекс е възстановил 45 млн. лв. на ДКК

Строителят на неосъществения правителствен комплекс е възстановил 45 млн. лв. на ДКК - Tribune.bg
Снимка:

45 милиона лева вече са възстановени по сметката на Държавната консолидационна компания (ДКК) от дружеството, на което е било възложено изпълнението на проекта за нереализирания правителствен комплекс. „С връщането на тази сума, както и с други възстановени средства, ДКК ще погаси поне 90 млн. лв. от задълженията си към Българската банка за развитие (ББР), с което ще спре изплащането на десетки милиони лихви, ще бъдат вдигнати обезпеченията на заложените публични предприятия, сред които Ел Би Булгарикум ЕАД, Кинтекс ЕАД, Нити ЕАД, и други. „Така ще гарантираме бъдещото развитие на дружествата, както и работните места на заетите в тях 5500 души“. Това коментира министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

През ноември той заяви, че фирмата, която е трябвало да строи правителтвен комплекс – идея от 2008 г на кабинета „Станишев“ – ще върне около 54 млн. лева на Държавната консолидационна компания.

Фирмата, която трябваше да строи комплекса, получи авансово 84 млн. лева за проекта, но той така и не беше осъществен. За остатъка се води съдебен спор.

Министър Бодганов добави, че в периода 2016-2022 година, ДКК усвоява кредитни средства от ББР за над 152 млн. лв. като към момента са платени над 22 млн. лв. лихви по тях.

„С погасяване на задължението, което има към ББР, държавата и данъкоплатците ще спрат да плащат лихви за тези задължения“, посочи министър Богданов.

По думите му бъдещето на държавните предприятия и тяхното ефективно и прозрачно управление е един от основните приоритети на Министерството. Продължават и всички необходими действия за защита на държавния интерес и за възстановяването на финансовите щети, генерирани в предишни години. В тях, освен нереализирания правителствен комплекс, се включват загубите за ремонтите и реконструкциите на язовирите, касаещи неправомерно разходвани средства от страна на “Монтажи” ЕАД, както и рамковият договор за придобиване на вземания и дялови участия между ДКК и търговско дружество „Кемира“.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети