Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Световната банка прогнозира понижение на цените на енергията

Парите

Световната банка прогнозира понижение на цените на енергията

Световната банка прогнозира понижение на цените на енергията - Tribune.bg
Снимка:

„Цените на енергията ще се понижат с 11 процента през 2023 г. след покачването им с 60 на сто през тази година“, това прогнозира Световната банка прогнозира публикувана днес на сайта ѝ.

„Средна цена на петрола сорт Брент ще достигне 92 долара за барел през следващата година и 80 долара през 2024 г.“, предвижда банката в последния си обзорен доклад за пазара на суровини. Тези стойности обаче са доста над средната петгодишна цена на Брент от 60 долара за барел, съобщава financialtribune.bg.

„Руският износ на суров петрол може да падне с 2 милиона барела на ден поради ембаргото, което наложи Европейският съюз и ограниченията върху застраховките на петролните товари и доставките им“, се казва в документа.

Предложеният от групата на седемте най-развити световни икономики таван на цената на руския петрол може да засегне руския износ, но за да има ефект, е необходимо да се включат и страните с развиващи се икономики, пише още в анализа на Световната банка.

Тя предупреждава, че забавянето на глобалния икономически растеж и продължаващите строги ограничения срещу разпространението на COVID-19 в Китай представляват сериозни  рискове.

Цените на селскостопанските продукти се очаква да намалеят с 5 процента през следващата година. Цените на пшеницата през третото тримесечие на 2022 г. паднаха с близо 20 процента, но остават с 24 процента по-високи от преди година. Спадът на цените на селскостопанските продукти през 2023 г. отразява по-добра от прогнозираната световна реколта от пшеница, стабилни доставки на пазара на ориз и възобновяване на износа на зърно от Украйна. Очаква се цените на металите да спаднат с 15 процента през 2023 г., до голяма степен заради по-слабия глобален растеж и опасенията за забавяне в Китай, се посочва в документа на Световната банка.

„Прогнозата за спад на цените на селскостопанските продукти все още е подложена на набор от рискове“, коментира Джон Бафс, старши икономист в групата за перспективи на Световната банка и обясни:

„Първо, прекъсването на износа от Украйна или Русия може отново да прекъсне световните доставки на зърно. Второ, допълнителните увеличения на цените на енергията биха могли да окажат възходящ натиск върху цените на зърното и респективно на олиото. Трето, неблагоприятните климатични условия могат да намалят добивите; 2023 г. вероятно ще бъде третата поредна година на Ла Ниня (бел.ред. природен феномен, който през последните две години, доведе до повишение на температурите в определен географски район с около 1 градус по целзий), което потенциално ще намали добивите на ключови култури в Южна Америка и Южна Африка.“

Притесненията за възможна глобална рецесия през следващата година вече допринесоха за рязък спад на цените на медта и алуминия. Раздел със специален фокус на доклада разглежда „двигателите“ на цените на алуминия и медта и изследва последиците за нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, които изнасят тези стоки. Цените вероятно ще останат нестабилни, тъй като енергийният преход се развива, а и търсенето се измества от изкопаеми горива към възобновяеми източници, което ще бъде от полза за някои производители на метали. Износителите на метали могат да се възползват максимално от произтичащите от това възможности за растеж в средносрочен план. Същевременно те могат да ограничат въздействието на нестабилността на цените, като гарантират, че имат добре изградени рамки на фискалната и паричната политика, се подчертава в доклада.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати