Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Свинското ще продължи да поскъпва, прогнозират от бранша

Парите

Свинското ще продължи да поскъпва, прогнозират от бранша

Свинското ще продължи да поскъпва, прогнозират от бранша - Tribune.bg
Снимка:

Първи сме по спад в производството, алармира Димитър Михайлов

Свинското месо у нас ще продължава да поскъпва. Тази прогноза направи в ефира на предаването "Директно" по Bulgaria On Air Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. 

По думите му тази тенденция се наблюдава от края на миналата година, през тази обаче скокът в цените ще е по-плавен.

"Много зависи как се развива пазарът в целия Европейски съюз, тъй като в момента наблюдаваме намаление на производството между 5 и 10%. В България също се наблюдава такова намаление от 26%, с което статистически сме на първо място по спад в производството в Европейския съюз“, алармира експертът.

По думите му скокът може да е с 30% в рамките на годината, защото зависи от конфликта с Украйна и накъде ще тръгне производството в ЕС. Високите цени са свалили производството, според него. 

Михайлов смята, че причината в България да има недостатъчно стопани, които да отглеждат свине, е държавната политика в областта на селското стопанство и би следвало държавата да предвиди стимули за производителите.

Той отбелязва, че в други държави секторът бива подкрепян по различни начини, като в някои страни има по-солидно субсидиране, създават се условия за развитие на бизнеса, осигуряват се пазари и има по-добра организация при обработката на месо.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати