Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. СЗО: Пестицидите в плодовете и зеленчуците, консумирани в Европа, са нараснали

Парите

СЗО: Пестицидите в плодовете и зеленчуците, консумирани в Европа, са нараснали

СЗО: Пестицидите в плодовете и зеленчуците, консумирани в Европа, са нараснали - Tribune.bg
Снимка:

Вечните замърсители (пер- и полифлуороалкиловите вещества, съкр. PFAS) се откриват все повече в храната, съобщи АФП, цитирана в БТА. Според Световната здравна организация (СЗО) съдържанието на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, консумирани в Европа, е нараснало между 2011 и 2021 г. 

Анализ на официалните данни от национални програми, свързани с контрола на пестицидите в храните в страните членове на ЕС на база 278 516 проби от плодове и зеленчуци показва, че обемът на PFAS в плодовете е нараснал с 220 процента от 2011 до 2021 г. През този период средно 11,2 процента от изследваните плодове са съдържали следи от поне един замърсител. През 2021 г. средно една четвърт от плодовете, отглеждани на национално ниво, са били засегнати от замърсяване с PFAS.

Най-засегнати са летните плодове - ягоди (37 процента замърсени през 2021 г.), праскови (35 процента) и кайсии (31 процента), показва доклад, публикуван във вторник от няколко асоциации, сред които Generations Futures и Pesticide Action Network (PAN) Europe. Двете неправителствени организации публикуваха първото си изследване по темата през ноември 2023 г., което разкри неподозираното присъствие на замърсители в използваните пестициди, както и утрояването на продажбите на химически суровини, съдържащи PFAS, от 2008 г. досега. 

Зеленчуците са по-малко засегнати от замърсяване - следи се откриват средно в 5,5 процента от пробите, а увеличението е 247 процента между 2011 г. и 2021 г. Като най-засегнати през 2021 г. са установени горчиволистните зеленчуци (42 процента) и краставиците (30 процента).

PFAS са много слабо разградими в околната среда. Употребяват се в промишлеността, селското стопанство, в здравни продукти, както и в покрития на тигани. Според цитирания доклад най-разпространените PFAS за селскостопанска употреба между 2011 г. и 2021 г. са били фунгицидът флуопирам, инсектицидът флоникамид и фунгицидът трифлоксистробин.

Изследвания, направени на проби в 20 държави, показват, че плодовете и зеленчуците, отглеждани в Нидерландия (27 процента), Белгия (27 процента), Австрия (25 процента), Испания (22 процента), Португалия (21 процента), Гърция (18 процента) и Франция (17 процента), са тези с най-много следи от PFAS.

Във Франция 12,2 процента от изследваните плодове и 8 процента от зеленчуците съдържат следи от минимум един PFAS за периода 2011-2021 г.

Тенденцията е към увеличаване на средното съдържание на замърсители в пробите от плодове - увеличението е 617 процента за период от 10 години, се казва в доклада на неправителствените организации. При зеленчуците ръстът е 262 процента.

Вероятността да намерим PFAS в чинията си е все по-голяма и това създава хроничен риск за околната среда и здравето ни, подчертаха неправителствените организации. Тези вещества се натрупват в човешкото тяло.

През миналата година Европейският съюз (ЕС) направи първа стъпка към ограничаване на употребата на PFAS. Но пестицидите, класифицирани като PFAS, са изключени от обхвата на ограничението заради отделната регулация на фитосанитарните продукти.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

Tribune.bg иска съгласието Ви за използване на информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме как го използвате и за маркетингови цели.

Персонализирана реклама и съдържание, преброяване на посещения и източници на трафик

Съхраняване на и/или достъп до информация на устройство

Политика за поверителност Бисквитки

Вашите настройки за поверителност

Ние и нашите партньори използваме информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим Вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме начина, по който го използвате, и за маркетингови цели. Защото уважаваме Вашето право на лична сигурност, можете да изберете да не позволите някои видове бисквитки. Обаче, блокирането на някои видове бисквитки може да влоши Вашето изживяване на сайта и услугите, които можем да предложим. В някои случаи данните, получени от бисквитки, се споделят с трети страни за анализ или маркетингови цели. Можете да използвате своето право да откажете от тази споделена информация по всяко време, като деактивирате бисквитките.

Политика за поверителност Бисквитки

Управление на предпочитанията за съгласие

Задължителни

Тези бисквитки и скриптове са необходими за функциониране на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Обикновено те се задават само в отговор на действия, правени от вас, които отнасят до заявка за услуги, като задаване на настройките за поверителност, влизане или попълване на формуляри. Можете да зададете браузъра си да блокира или да ви извести за тези бисквитки, но част от сайта няма да работи. Тези бисквитки не съхраняват никакви лично идентифицируващи данни.

Винаги ВКЛ

Аналитични

Тези бисквитки и скриптове ни позволяват да преброяваме посещения и източници на трафик, така че да измерим и подобрим производителността на нашия сайт. Те ни помагат да знаем кои страници са най- и най-непопулярни и да видим как посетителите се движат по сайта. Всичка информация, която тези бисквитки събират, е кумулативна и неидентифицируема. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, няма да знаем, кога сте посетили нашия сайт.

Маркетинг

Тези бисквитки и скриптове могат да бъдат зададени чрез нашия сайт от нашите рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тези компании за построяване на профил на вашите интереси и показване на съответни реклами на други сайтове. Те не съхраняват директна лична информация, но са базирани на уникално идентифициране на вашия браузър и интернет устройство. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, ще имате по-малко целенасочена реклама.