Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Танева: Над 1,3 млн. лв. са изплатени към момента на тютюнопроизводители по „de minimis“

Парите

Танева: Над 1,3 млн. лв. са изплатени към момента на тютюнопроизводители по „de minimis“

Снимка:

Бюджет в размер на 3,2 млн. лв. бе гласуван от фонд „Земеделие“ след среща с премиера

Над 1,3 млн. лв. са изплатени към момента на тютюнопроизводители по схемата „de minimis“ за обезщетения за предадена и неизплатена продукция от предходни години. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която заедно с премиера Бойко Борисов се срещнаха с тютюнопроизводители в село Пристое, Област Шумен. Тя припомни, че бюджет в размер на 3,2 млн. лв. е гласуван от УС на Държавен фонд „Земеделие“ след среща на тютюнопроизводители с министър-председателя. „Това е първата и единствена по рода си подобна помощ, която се дава на производители. Трябва да сте убедени, че това е специално разбиране към вас, за трудното земеделие и дейност, с които се занимавате“, категорична бе Танева.

„Идвам да се уверя дали министерството и Държавен фонд „Земеделие“ изпълняват това, което съм разпоредил. Разбрах, че се действа в график. За догодина бюджетът върви добре, така че да сте спокойни“, заяви премиерът. Той призова производителите да застраховат продукцията си, за да е по-лесно след това подпомагането при бедствия.

Танева посочи, че от общо 808 приети заявления са изплатени близо 350. „Не е платено на тези, които трябва да коригират документите си. Проблемите, възникнали по повод подадените документи, се комуникират със заявителите. Надявам се в началото на юни плащанията да са приключили, но това зависи от вас“, отбеляза Танева.

Десислава Танева съобщи, че през последното денонощие три района в страната са поразени от градушка. Това са Нова Загора, Стара Загора и Карлово. „За съжаление прогнозите за времето в близката седмица са подобни. От тези три района, два от тях нямат покритие за противоградова защита от Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ) и пораженията там са значителни. В единия от тях обаче има противоградова защита и последствията след градушката са в значително по-малки размери“, уточни тя.

Танева припомни, че пострадалите земеделски стопани могат да кандидатстват за обезщетение, само ако продукцията им е поразена от градушка на 100 %. По първоначални данни от Областните дирекции по земеделие в трите района са пострадали малко над 4 хил. дка земеделски площи .

Продължава доизграждането на нови ракетни площадки. До 10 дни се очаква да започнат работа още нови 63.  По данни на ИАБГ от началото на активния сезон за противоградова защита до момента са изстреляни 1284 ракети, от които 477 само през вчерашния ден в областите, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Пазарджик и Плевен. 199 са ракетните площадки в страната, като всяка от тях разполага с по 30 ракети. Към момента има в наличност близо 12 хил. ракети.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив