Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Търговска верига тихомълком ни взима 5 ст. за малка найлонова торбичка

Парите

Търговска верига тихомълком ни взима 5 ст. за малка найлонова торбичка

Търговска верига тихомълком ни взима 5 ст. за малка найлонова торбичка - Tribune.bg
Снимка:

Всеки търговец е длъжен предварително да постави на видно място и в непосредствена близост до стоката нейната продажна цена, напомнят от онлайн платформата "Ние, потребителите" във връзка с медийни публикации и постове на клиенти в социалните мрежи относно тихомълком въведеното от една от веригите за хранителни стоки таксуване с 5 стотинки на малките найлонови торбички.

"Посещение в два от обектите на веригата показа, че табели с информация за таксуването все пак има, но те не са в непосредствена близост до ролките с торбичките, както се посочва в чл. 15 от Закона за защита на потребителите. Затова не е изненадващ ропотът на потребитерите и твърденията им, че разбират за начисляването на по 5 стотинки за всяка торбичка едва, когато си погледнат касовата бележка", коментира основателят на "Ние, потребителите" Габриела Руменова.

По думите й никой от служителите в магазините не могъл да обясни по кой нормативен акт е въведена таксата, част от тях препращат да се чете на плаката (където подобно нещо не пише), а други - на сайта.

"При преглед на едната интернет страница на веригата (tmarket.bg), включително в рубриката "Актуално" няма новина на тази тема. На другия сайт на бранда има информация на заглавната страница, че "в продължение на усилията за все по-зелена околна среда се налага да започнем да таксуваме опаковъчните торбички и тарелки с цени от 5 до 30 ст. за брой". Тук отново не се цитира нито нормативен акт, нито се посочва заради коя конкретно зелена програма на веригата "се налага" таксуването на торбичките. Отделно от това, няма конкретна цена за всеки от видовете артикули, а са посочени в диапазон. Отделен въпрос е, че потребителите не са длъжни да посещават сайтовете на веригата", отбелязват от "Ние, потребителите".

За да засекат всеки опит за включване на допълнителен артикул към сметката, както и коректността при отразяването на отстъпките, от платформата препоръчват на хората да проследяват на екрана всяко маркиране.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати