Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Търговските ни аташета зад граница ще следят за цените на над 20 хранителни продукти

Парите

Търговските ни аташета зад граница ще следят за цените на над 20 хранителни продукти

Търговските ни аташета зад граница ще следят за цените на над 20 хранителни продукти - Tribune.bg

Те ще следят ежеседмично цените в големите хранителни вериги в седем европейски държави

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов разпореди търговските представители на България зад граница да събират данни за цените на над 20 основни хранителни продукти. Сред тях са брашно, олио, ориз, боб, захар, прясно и кисело мляко, масло, краве сирене, кашкавал, яйца, месо и др.

Информацията ще бъде актуализирана всяка седмица. Това ще подпомогне процеса по анализиране на формирането на цената на продукта от производителя до крайния потребител, информират от икономическото ведомство.

Търговските ни представители ще следят ежеседмично цените в големите хранителни вериги в седем европейски държави - Германия, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Чехия, Хърватия, както и в по-малки търговски обекти в същите страни. Данните ще се обработват и съпоставят с цените в търговските обекти в България, като цялата информация ще бъде публична.

По този начин, във всеки момент, гражданите на България ще имат официална информация за актуалните цени в страната ни, съпоставени с някои от водещите европейски държави. Причината е все по-големият брой сигнали, че едни и същи продукти се продават на завишени цени в българската търговска мрежа. Целта е от една страна потребителите да имат пълна информация, а от друга – да се ограничат нелоялни практики и начисляване на свръхпечалби от страна на търговците. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети