Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Теменужка Петкова: ЕК искаха да се приватизира „Булгартрансгаз”

Парите

Теменужка Петкова: ЕК искаха да се приватизира „Булгартрансгаз”

Снимка:

Това за България е червена линия, която не може да се прекрачи

„Ние компромиси с нашата национална сигурност не можем да правим“. Така министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира наложената глоба на групата Българския енергиен холдинг (БЕХ) от страна на Европейската комисия (ЕК). Санкцията е в размер на 77 млн. евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

Това е дело, което продължи доста дълго време. От 2015 г. водим активни преговори с ЕК. Основната причина беше свързана с желанието на ЕК и нейното становище, че да бъде постигнато такова споразумение, трябва българският оператор „Булгартрансгаз“ да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор, обясни министърът. Петкова беше категорична, че това за България е червена линия, която не може да прекрачи, тъй като се касае за национална сигурност.

Готова съм, ако някой смята, че трябва да понеса политическа отговорност за глобата за БЕХ, каза още Петкова.

Оттук нататък следва решението на ЕК да бъде връчено официално на българските институции.  „ От тази дата ще имам е срок в рамките, на който ще се запознаем с аргументите и ще решим какви стъпки ще предприемем оттук нататък. Ангажиментът за плащане на глобата е в рамките на три месеца“, обясни министър Петкова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема