Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Теменужка Петкова: Росатом е сред четирите фирми, които имат интерес към АЕЦ “Белене“

Парите

Теменужка Петкова: Росатом е сред четирите фирми, които имат интерес към АЕЦ “Белене“

Теменужка Петкова: Росатом е сред четирите фирми, които имат интерес към АЕЦ Белене - Tribune.bg
Снимка:

Доставките на природен газ от Туркменистан отдавна са на дневен ред между правителствата на двете страни

България се надява успешно да приключи процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене“, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след края на посещението на правителствената ни делегация в Туркменистан. Министърът посочи, че страната ни очаква до 19 август компания „Росатом“ да подаде оферта за участие в проекта АЕЦ „Белене“ като в рамките на срещата с руския си колега Дмитрий Медведев българският премиер Бойко Борисов го е запознал с процедурата, която е в ход. Предварителен интерес към проекта за втора атомна централа у нас има от китайска корпорация, южнокорейска компания, корпорация „Росатом“ и „Дженерал Електрик“.   

„Надявам се този път и на базата на тази процедура, която е публична и прозрачна, и дава възможност за участие на широк кръг участници, и на един следващ етап да направим кратка листа и да определим компанията, с която бихме желали да работим“, подчерта министър Петкова пред медиите на извънредната пресконференция на летище „София“.

Енергийният ни министър припомни, че доставките на природен газ от Туркменистан отдавна са на дневен ред между правителствата на двете страни, като при суапова сделка с туркменски газ България може да диверсифицира доставките си на синьо гориво.

„Няма как туркменистанският газ да стигне до България без инфраструктура и затова се търсят възможности за суапови сделки, както и строителство на газопровод през Каспийско море“, заяви министър Петкова.

В рамките на транспортния коридор от Каспийско до Черно море участват няколко държави. България може да се включи с морските си пристанища, коментира и транспортният министър Росен Желязков. „В транспортния коридор от персийските пристанища на Иран до Черно море се говори с няколко държави, включително Иран. Споразумение за този коридор трябва да се ратифицира от Европейската комисия“, посочи министър Желязков.

Министърът на икономиката Емил Караниколов припомни, че в региона България има само приятели и това само по себе си помага на бизнеса. „Регионът също започва да работи с България“, оптимист е икономическият ни министър.

България и Туркменистан обсъждат спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и развитие на сътрудничеството в сферата на енергетиката, подчерта и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя съобщи, че по време на визитата са подписани няколко документа споразумение в областта на пощенските връзки и два меморандума – за младежта и спорта, и за сътрудничество между министерството на финансите и икономиката.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети