Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Петкова: „Странджа 2” е новата входна точка за доставка и транзит на руски природен газ

Парите

Петкова: „Странджа 2” е новата входна точка за доставка и транзит на руски природен газ

Петкова: Странджа 2 е новата входна точка за доставка и транзит на руски природен газ - Tribune.bg
Снимка:

До 5% намалява цената на синьото гориво за потребителите у нас от спестени транзитни такси

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че „Булгаргаз” е договорил с „Газпромекспорт” промяна на входната точка за доставка и транзит на руски природен газ за нашата страна. От 1 януари 2020г. точката за доставка на руски газ е „Странджа 2”. Причината по-добрите условия в интерес на българските потребители.

„Булгаргаз от средата на юни е в преговори. Това, което колегите успяха да договорят, което е целесъобразно за българските потребители, е „Странджа 2”, вместо Исакча. 70 млн. лв. ще се спестят за година от транзитни такси. Това намаление за крайните потребители ще е около 5%”, посочи енергийният ни министър.

Проверени са техническите параметри на новата връзка, посочи Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз”.

 „11 км газопровод са прокарани от турската граница до газопреносна станция „Странджа”. Газопроводът е запълнен на 70%. Вчера са приключили последните проверки. Нашата инфраструктура е в пълна готовност да поеме количествата руски газ на „Странджа 2”. Днес ще подпишем споразумение на междусистемна свързаност с турския оператор”, подчерта Малинов.

Ползите за страната ни от новата входна точка за доставка и транзит на руски природен газ коментира и Николай Павлов, изпълнителен директор на „Булгаргаз”.

„Това ще донесе финансови изгоди. Ползите са близо 80 млн. лв. на годишна база. Спестява се капацитет и такси от преноса през Румъния. По-ниски разходи за транзит имаме през „Странджа 2”. Румъния завиши таксите си за пренос. Големите ни консуматори възразиха срещу големите такси и капацитетни продукти”, разясни Николай Павлов.

Строителството на Балкански поток върви с пълни темпове, потвърдиха и енергийният министър и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз”.

„Консорциум „Аркад” е на поле и продължава да работи. Атмосферните условия позволяват работата да продължи. 215 км тръба е доставена. Имам над 50 км разнесена тръба и 35 км заварени тръби и вървят тестове за заваръчния процес”, уточни Владимир Малинов.

Относно трасето, по което „Газпром” ще доставя газ по транзитния договор за Турция, Гърция и Македония от „Булгаргаз”, коментираха, че „Газпром” има два договора, капацитетите са резервирани и страната ни ще получи приходите.

„Нека да видим как ще приключат преговорите с Украйна и Газпромекспорт ще прецени в кое направление да използва капацитета”, допълни Малинов.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема