Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Петкова: Студеният резерв ще бъде предоставян само при необходимост и то на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“

Парите

Петкова: Студеният резерв ще бъде предоставян само при необходимост и то на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“

Снимка:

Енергийният министър представи на депутатите законодателните промени на кабинета в сферата на енергетиката

„Студеният резерв“ у нас ще бъде предоставян само при необходимост и то на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, съобщи в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По поръчение на премиера Бойко Борисов тя представи на депутатите законовите промени, подготвени от кабинета, в сферата на енергетиката.

Петкова разясни в пленарна зала, че страната ни води преговори с Европейската комисия за въвеждане на механизма за капацитет, а едно от условията е да бъде премахнат „студения резерв“ като инструмент за поддържане на сигурността в електроенергийната ни система. „Студеният резерв“ предвижда държавата да плаща за поддържането на дадена мощност в готовност да започне работа, ако от експлоатация излезе един от двата реактора на АЕЦ “Козлодуй“ като базова мощност за страната.

„Това, което ще бъде направено като законодателна промяна е да бъде премахнат „студеният резерв“. В тази връзка в този преходен период „студеният резерв“ ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор/ЕСО/ и само при необходимост, и то на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2 ““, обяви енергийният ни министър. Тя подчерта пред депутатите, че прави това изявление по поръчение на премиера.

„Знаете, че това е една много важна тема. По този начин от една страна се гарантира електроенергийната сигурност на страната, а от друга работата на държавната ТЕЦ “Марица Изток 2“. Знаете, че централата има най-голямата разполагаема мощност. Така че това ще бъдат предложенията, които ще бъдат направени“, каза в заключение енергийният ни министър.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още