Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. „Тесла“ обяви, че няма да приема биткойни при продажбата на колите си заради климатичните промени

Парите

„Тесла“ обяви, че няма да приема биткойни при продажбата на колите си заради климатичните промени

Тесла обяви, че няма да приема биткойни при продажбата на колите си заради климатичните промени - Tribune.bg
Снимка:

„Тесла“ спира да приема биткойни при продажбите на автомобилите си заради опасения за ефекта на криптовалутата върху климата, съобщи изпълнителният директор на Тесла Илон Мъск в Туитър, предаде Би Би Си.

След съобщението цената на биткойна падна с повече от 10 процента, като в същото време поевтиняха и акциите на компанията.

Съобщението на Тесла през март, че ще приеме криптовалутата, беше посрещнато с възмущение от страна на някои природозащитници и инвеститори.

През февруари „Тесла“ обяви, че е купила биткойни на стойност 1.5 млрд. долара. След това компанията започна да приема криптовалутата като заплащане при продажбите на автомобили, което доведе до покачване на стойността на биткойна с около 20 на сто.

В сряда Мъск каза, че компанията няма да продава биткойните си и че има намерение отново да ги използва при трансакциите си веднага щом добиването им премине към по-устойчиви енергийни източници.

„Ние сме обезпокоени от бързото увеличаване на употребата на фосилни горива за добиването и трансакциите с биткойни и по-специално на въглища, които имат най-лошите емисии от всички горива“, написа Мъск в Туитър.

Какви са проблемите с климата около биткойните?

Криптовалутата се създава, като мощни компютри се състезават с други машини за разрешаването на сложни математически задачи. Това е енергиен процес, който в момента често разчита на електричество, произведено от изкопаеми горива и по-специално въглища.

Доминирането на китайските биткойн „копачи“ и липсата на мотивация за преминаване от евтини изкопаеми горива към по-скъпи възобновяеми енергийни източници може да означава, че има няколко бързи решения на проблемите с емисиите.

Според последните проучвания на Китай държи над 75% от добива на биткойни по света.

Въглеродният отпечатък на криптовалутата е толкова голям, колкото един от 10-те най-големи града в Китай, установи още проучването.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати