Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ТЕЦ "Варна" трябва да плати 35.5 млн. лева дългове на "Булгаргаз"

Парите

ТЕЦ "Варна" трябва да плати 35.5 млн. лева дългове на "Булгаргаз"

ТЕЦ Варна трябва да плати 35.5 млн. лева дългове на Булгаргаз - Tribune.bg
Снимка:

Варненският окръжен съд е разпоредил издаването на изпълнителен лист в полза на "Булгаргаз" ЕАД с цел събиране на дължимата от "ТЕЦ Варна" ЕАД сума от 35 540 900 лв.

Това съобщи в страницата си във "Фейсбук" разследващият сайт "Бърд". Топлоцентралата, която е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, трябва да плати и над 1.5 милиона лева разноски по делото.

Решението на съда във Варна беше взето още през лятото на тази година и не беше обжалвано от "ТЕЦ Варна". По тази причина то вече е окончателно и на 19 октомври съдия Десислава Жекова е наредила издаването на изпълнителния лист.

"Булгаргаз" търсеше общо 36.5 млн. лв., но съдът отхвърли искането им.

През януари т.г., само няколко дни след изтичането на договора между "ТЕЦ Варна" и "Булгаргаз", "Продължаваме промяната" подаде сигнал в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и поиска разследване на "възможно престъпно деяние срещу енергийната и националната сигурност на България". Именно тогава се разбра, че "ТЕЦ Варна" през 2022 година не е плащал на "Булгаргаз" за доставката на горива и така е натрупала огромния си дълг.

В своя сигнал "Продължаваме промяната" посочи, че "Булгаргаз" е ключово предприятие в енергетиката на страната, докато "ТЕЦ Варна" дълги години беше сред обектите, които държавата използваше за функции като "студен резерв" и производство на електроенергия за балансиране на енергийната система.

На 5 март т.г. служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че "ТЕЦ Варна" не работи поради натрупаните си задължения. Той съобщи също, че се работи за извънсъдебно споразумение за уреждане на дълговете към "Булгаргаз".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати