Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Тихомир Тошев: Да се теглят кредити само за наистина необходими неща

Парите

Тихомир Тошев: Да се теглят кредити само за наистина необходими неща

Тихомир Тошев: Да се теглят кредити само за наистина необходими неща - Tribune.bg
Снимка:

Банките предоставят до 80% от средствата за покупка на имот

Няма увеличение при лихвите по кредитите, коментира за Tribune.bg  кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Лихвените нива са много близки до тези преди извънредното положение. Все още ипотечните кредити се отпускат при лихви от 2.7 до 3.2%. При потребителските кредити също няма голяма промяна като лихвите са от 5 до 6%“, посочи финансовият експерт.

Процентът на финансиране на сделката за придобиване на имот, който поемат банките, е по-нисък и е средно 80%. „Банките финансират средно 80 на сто от стойността на имота и очакват кредитополучателят да разполага с 20% собствени средства. Естествено това е свързано с цените на имотите. Има очаквания за спад в тези цени и затова банките искат да са по-предпазливи, като поемат по-малък риск. Промяната не е голяма. Преди извънредното положение те финансираха средно 85% от стойността на имота, а в момента финансират 80%, което показва, че не се очаква някакъв сериозен спад при цените на имотите“, коментира Тихомир Тошев.

Той призова хората да са особено внимателни, когато планират да взимат кредити и да задлъжняват.

„Трябва да направят добра преценка дали секторът им ще бъде засегнат от кризата, защото тази криза, която започва като здравна, тя се превръща в икономическа. Всички виждаме в новините данните за ръста на безработицата, за проблеми на фирмите. Не работят ресторанти, хотели, туристическият бранш е затруднен, така че хората трябва да преценят добре дали секторът, в който работят, се очаква да бъде засегнат, ако вече не е засегнат и ако е така, апелът ми е да изчакат възстановяване на бизнеса си и сигурността на доходите си“, препоръчва Тошев. За хората от другите сектори, които не търпят в момента негативи от кризата като фармация, хранително-вкусова промишленост, енергетика, държавния сектор, те могат да излизат на кредитния пазар, но съветът е да теглят кредити само за нещо, което им е наистина необходимо и важно, защото в период на криза не е добре да се правят постъпки за задлъжняване“, смята кредитният анализатор.

Тихомир Тошев очаква спад на интереса при  потребителските кредити. Той обоснова това с факта, че те се теглят за ремонти на дома, за покупка на семеен автомобил, за смяна на обзавеждане и др. В период на криза, обаче, хората не са настроени да правят такива харчове, още повече, че има сектори, които са много засегнати от извънредното положение за овладяването на разпространението на коронавируса.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати