Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Шефът на КЕВР: Токът може да поскъпне повече от планираното заради действия на служебния министър

Парите

Шефът на КЕВР: Токът може да поскъпне повече от планираното заради действия на служебния министър

Шефът на КЕВР: Токът може да поскъпне повече от планираното заради действия на служебния министър - Tribune.bg
Снимка:

Росен Христов е пуснал на пазара електроенергия от ТЕЦ „Марица изток 2“, която е два пъти по-скъпа и сега цената ѝ влиза в общия микс

Токът може да поскъпне с повече от планираните 3,6% заради действия на служебния министър Росен Христов в последните дни на мандата му. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред ресорната парламентарна комисия, пише БНТ.

По план увеличението на тока през новия регулационен период трябваше да бъде със средно с 3,6%, което е 4 пъти по-малко спрямо годишната инфлация, изтъкна Иванов.

В последните дни на поста си, обаче, служебният министър Росен Христов е пуснал на пазара електроенергия от ТЕЦ „Марица изток 2“, която е два пъти по-скъпа и сега цената ѝ влиза в общия микс, обясни Иванов.

Все още се е ясно с колко ще е допълнителното поскъпване на тока като изчисленията предстои да бъдат направени, допълни председателят на КЕВР.

От „Продължаваме Промяната“ определиха действията на Росен Христов като саботаж.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ определи обявеното от Иван Иванов като „гръм от ясно небе“. Той добави, че ще изчакат изчисленията на регулатора с колко допълнително ще се повиши цената на тока и ще се търсят опити за компенсацията ѝ, за да не се отрази на потребителите. Според него единственият вариант в момента е това да стане със средства от Фонда за енергийна сигурност.

Докладът за дейността на КЕВР за 2022 г. съдържа 141 страници. Пред ресорната парламентарна комисия председателят на регулатора Иван Иванов посочи, че решенията са били консервативни с цел запазване сигурността на енергийната система на България.

„Цената на газа ние не я определяме. Само я утвърждаваме. Тя плътно следва цената на холандската борса и тази от Азербайджан, което позволява цената на газа да е умерена“, посочи Иванов.

Бяха установени манипулация на борсата и КЕВР наложи глоби за 1,5 млн. лв. на 6 дружества, като най-голямата е на НЕК.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати