Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Топлофикациите прогнозират задържане на цените или минимална разлика

Парите

Топлофикациите прогнозират задържане на цените или минимална разлика

Топлофикациите прогнозират задържане на цените или минимална разлика - Tribune.bg
Снимка:

Задържане цените на топлинната енергия или минимално отклонение от техните сегашните нива в която и да е посока. Такава прогноза направи пред БТВ председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев. Той коментира искането на топлофикационни дружества в страната за увеличение на цената на парното и на топлата вода.

„Това са цени от заявленията на топлофикационните дружества. Това не означава, че те искат тези цени. Технологията е такава, че в тези заявления трябва да заложат своите разходи. През формулите се получава определена цифра“, обясни Кремен Георгиев.

След като КЕВР оцени реалността на разходите, които са заложени и ги коригира по съответния начин, комисията залага нова цена на газа в същите модели, която е прогнозна за следващия период и няма нищо общо с тази, която е в заявленията. От тук се получава огромната разлика – в случая много надолу - от цените, които са в заявленията, поясни още той.

Какви изравнителни сметки да очакваме?

„Увеличението на изравнителната сметка на един абонат не зависи толкова от цената, а колкото от това как се е променило потреблението му или потреблението на другите абонати в сградата“, каза Георгиев.

Средномесечните температури също са критерий. Колкото по-висока е температурата, толкова по-малко енергия е необходима на сградата да се загрее и съответно топломерът отчита по-малко.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети