Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Тръмп номинира кандидат за президент на Световната банка

Парите

Тръмп номинира кандидат за президент на Световната банка

Снимка:

Американският президент Доналд Тръмп номинира зам.-министъра на финансите по международните въпроси Дейвид Малпас за президент на Световната банка. Малпас е изключително лоялен към президента Тръмп и преди да заеме топ позицията в Министерството на финансите бе съветник на американския президент в предизборната му кампания. Самият Тръмп заяви при представянето на номинацията си, че очаква от Малпас да следи за стриктното изразходване на средствата на банката.

Мнозина обаче смятат, че изборът на Тръмп цели да реформира финансовата институция. Самият Малпас е критикувал Световната банка, както и Международния валутен фонд, като ги е определял за „натрапчиви“. През последните две години Малпас иска Световната банка да спре и кредитирането на Китай, която според него е твърде богата за подобна помощ.

Неговата кандидатура трябва да бъде одобрена от изпълнителния борд на Световната банка. По традиция обаче още от самото ѝ създаване, нейният ръководител винаги е бил посочван от САЩ. Съществува негласно споразумение, че в замяна Европа определя кой да ръководи Международния валутен фонд. Затова и някои анализатори смятат, че Малпас няма да има реален съперник за поста. Очаква се неговият избор да стане през април.

До избора на нов президент на Световната банка се стигна, след като Джим Йон Ким обяви, че напуска поста. Така от 1 февруари временно начело на световната организация е българката Кристалина Георгиева.  

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив