Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Тристранният съвет обсъди предложеното увеличение на пенсиите

Парите

Тристранният съвет обсъди предложеното увеличение на пенсиите

Финансовият министър отложи разглеждането на проектобюджета на НЗОК

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди предлаганите от служебното правителство актуализации на Държавния бюджет и на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Служебният кабинет предлага от 1 октомври средното увеличение на пенсията да бъде 64 лева.

Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева. Също така пенсионерите над 65-годишна възраст – около 413 000 души, с пенсия под линията на бедност от 369 лева, ще взимат месечна социална добавка, която да допълва дохода им до линията на бедността.

Предвидена е и промяна на прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която се изчисляват пенсиите. От 1,2 на сто този показател ще нарасне до  1,35 на сто, което се очаква да увеличи размера на пенсиите с 12,5 %.

„Проектът предлага устойчивост“, коментира финансовият министър Асен Василев. Той подчерта, че в актуализацията на държавния бюджет са предвидени допълнителни средства за социални помощи, здравеопазване и мерки за подпомагане на бизнеса. Злагат се 2 милиарда повече приходи и се предвиждат 1,8 милиарда лева допълнителни разходи, при което дефицитът ще бъде свит от 3,9 на 3,6 на сто.

Финансовият министър, обаче, не прие предложението на управителя на НЗОК за актуализация на бюджета ѝ.

„Този бюджет няма да бъде съгласуван от Министерството на финансите в този му вид. В този бюджет липсват 14 млн. лв. за администрирането на ваксини, които са предвидени да бъдат по бюджета на НЗОК. И освен това допълнителните 3 млн. лв., които са за допълнителна администрация не трябва да бъдат включени в бюджета", заяви министър Асен Василев. Той бе категоричен, че тези две корекции трябва да бъдат направени.

Според управителя на НЗОК проф. Петко Салчев до края на годината постъпленията ще са в размер на 134.5 млн. лв., като от здравноосигурителни вноски те ще бъдат 105 млн. лв. и от трансфери за здравно осигуряване - 29 млн. лв.

Днес предстои заседание на ръководството на НЗОК, което ще обсъди спорния проектобюджет.  


Топ новини

виж още

Актуална тема