Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Цената на газа с 4-месечен връх, търгува се за 160 евро за мегаватчас

Парите

Цената на газа с 4-месечен връх, търгува се за 160 евро за мегаватчас

Цената на газа с 4-месечен връх, търгува се за 160 евро за мегаватчас - Tribune.bg
Снимка:

Цените на природния газ в Европа продължават да се повишат рязко в началото на новата седмица, съобщава БНР. Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поскъпват с 8,5% към и малко над 160 евро за мегаватчас за пръв път от 9-март насам, тъй като инвеститорите остават разтревожени относно ограничаване на доставките на синьо гориво за Европа.

Стачка тази седмица на норвежки работници в енергийния сектор, настояващи за повишаване на заплатите, се очаква да намали добива на природен газ в страната с 292 000 барела петролен еквивалент на ден, или с 13% на производството, което поставя на допълнително изпитание целите на единния блок да запълни до 80% от капацитета на газовите хранилища преди началото на зимата.

Трябва обаче да се има предвид, че норвежкото правителство одобри по-висок добив от находищата си Troll, Gina Krog, Duva, Oseberg, Asgard и Mikkel, за да поддържа рекорден износ в посока към ЕС.

Влияния върху поскъпването на газ продължава да оказват намалените руски газови потоци през най-големия газопровод „Северен поток 1“ с 60%, както и планираното за следващата седмица пълно спиране на доставките заради т.нар. „поддръжка“.

Германия вече навлезе във втория етап от своя извънреден план при газов недостиг, който включва по-строг мониторинг на пазара и повторно активиране на централите, работещи с въглища.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Реалистична ли е инфлацията от 17% за година?
Покажи резултати Скрий резултати