Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Цената на лука гони 3 лв./кг. и ще продължава да расте

Парите

Цената на лука гони 3 лв./кг. и ще продължава да расте

Цената на лука гони 3 лв./кг. и ще продължава да расте - Tribune.bg
Снимка:

Цената на обикновения кромид лук на нашия пазар се повишава през последните месеци, а пазарни анализатори смятат, че съвсем скоро цената му може да стигне 3 лева за килограм.

"Това е необичайно за сезона", обяснява за "24 часа" Владимир Иванов, председател на държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Той посочи, че реколтата на лук в Европа е лоша и затова внасяме от Египет.

“Това е сезонен зеленчук и е нормално цената му да се движи нагоре-надолу. Лошото в случая е, че реколтата от лук вече втора година е много лоша заради дъждовете, които падаха в неподходящо време. Това съсипа огромни насаждения не само у нас, а и в цяла Европа и е неизбежно цената му на пазара да тръгне нагоре. През октомври-ноември, когато се изчерпят количествата от зрял лук от сегашната реколта, ще струва и по-скъпо”, предупреди експертът.

Не само лукът, но и други основни зеленчуци у нас това лято са необичайно скъпи. Бобът и лещата, независимо че една реколта от тях може се консумира в продължение на няколко години, също поскъпват насред лято.

Килограм леща на борсите вече се продава срещу 4,47 лв. и в магазините струва над 5,50 лв. килото, а бобът само от юли насам е поскъпнал с двайсетина стотинки на едро и вече е 4,10 лв. по борсите.

Пакет зрял боб по магазините е минимум 5 лева, докато миналото лято по това време още не бе преминал тази психологическа граница.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети лук, пазар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети