Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Бизнесът доволен: цената на природния газ намалява и за индустрията

Парите

Бизнесът доволен: цената на природния газ намалява и за индустрията

Бизнесът доволен: цената на природния газ намалява и за индустрията - Tribune.bg

Това ще стане със задна дата, а намалението е с около 1,5% спрямо октомври

Цената на природния газ поевтинява и за индустрията, след като „Булгаргаз“ е внесъл в КЕВР актуализирано заявление за 1 ноември 2021 г., с включени постигнатите договорености с „Газпром експорт“ относно количества, които българската компания ще получава през ноември 2021 г. на значително по-ниска цена.

По този повод работодателската организация КРИБ и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори /БФИЕК/ излязоха с открито писмо до медиите, за да изразят своето удовлетворение.

„С постигнатите договорености, „Булгаргаз“ за пореден път ще прехвърли ползите от успешно проведените преговори в тази безпрецедентна енергийна криза, което ще се отрази благоприятно на индустриалните клиенти, част от които са членовете на КРИБ и БФИЕК. Цената на природния газ за стопанско потребление ще бъде 93,19 лв./МВтч през ноември, която е почти два пъти по-ниска от цените на европейските газови пазари“, се изтъква в писмото, подписано от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и председателя на управителния съвет на федерацията Константин Стаменов. Те подчертават ролята на „Булгаргаз“ и КЕВР за този резултат.

„Изказваме своето задоволство от интензивната работа на ръководството на „Булгаргаз“ и лично на изпълнителния директор Николай Павлов за намиране на резерви и балансирано разпределяне на цената на природния върху всички потребители. Искаме да споменем, че след нашето писмо от 2.11.2021 г. получихме пълно съдействие в рамките на българското законодателство от Комисията за енергийно и водно регулиране и лично от председателя Иван Иванов, въпреки че искахме неговата оставка, поради регулаторното решение за по-ниска цена за част от клиентите на „Булгаргаз“ от 93,19 лв./МВтч, а за индустрията 119,87 лв./МВтч за ноември“, признават от КРИБ и БФИЕК. Двете организации се разграничават от изявленията на Българската газова асоциация срещу обществения доставчик „Булгаргаз“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати