Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Цената на земята се вдига при намаляващи ренти

Парите

Цената на земята се вдига при намаляващи ренти

Цената на земята се вдига при намаляващи ренти - Tribune.bg
Снимка:

Земеделска земя се продава на все по-високи цени, докато цената на арендата намалява в повечето райони на страната. Това показват данните на НСИ за 2023 г.

Средната цена на сделките с ниви в България през 2023 г. достига 1607 лв. за декар, което е ръст от 12,5% спрямо 2022 г. В същото време цената на наема или арендата за декар леко пада до средно ниво от 62 лв., което е с 1,6% по-малко от предходната година.

Статистиката потвърждава тенденцията от последните години - усилено търсене на земеделска земя за покупка при ниско предлагане и натиск от страна на арендаторите за сваляне на рентите с аргумента, че климатичните условия се отразяват неблагоприятно на добивите и изискват по-големи разходи.

Поскъпване на цената на земеделските земи се наблюдава в пет статистически района на страната през миналата година: Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен и Югозападен район. Намаление на цената е регистрирано само в Южен централен район - там сделки с ниви са сключвани при средно с 4,1% по-ниски цени от предходната година.

От НСИ уточняват, че данните за цените на сделките и арендата се отнасят за земеделска земя, която се използва единствено за селскостопанско производство, т.е. бъдещото ѝ предназначение няма да бъде променено. Това означава, че в статистиката не влизат сделки със земя, която се купува, за да се използва за фотоволтаични паркове - тенденция, която в последните години също вдига цените заради голямото търсене.

Мерите и пасищата също продължават да поскъпват, макар и с по-слаби темпове през 2023 г. Средната цена достига 388 лв. за декар, което е увеличение с 5,1%.

Най-висока е цената в Североизточния район - 2500 лв. на декар, където се намира житницата на България - Добруджа. Тук ръстът е най-голям - с 22,4% повече спрямо предходната година. Предната година статистиката отчете още по-голямо поскъпване на нивите в този район на база сключени сделки - с 32% нагоре.

В Северозападния район цената на сделките с ниви отбелязва повишение от 7,4% и достига 1638 лв. на декар. В Северния централен район – 1761 лв. на декар (с 11,8% увеличение), в Югоизточния район – 1185 лв. на декар (с 8,1%), в Югозападния район – 689 лв. на декар (със 7,2%).

През 2023 г. нивата на рентите падат за нивите в Североизточен, Югоизточен и Южен централен район. Все пак в два района - Северозападен и Югозападен, се регистрира лек ръст на рентите. Средната цена за наем/аренда за един декар ниви в Северен централен район не се променя през 2023 г.

Цената, платена за наем/аренда на един декар ниви, бележи повишение спрямо предходната година в Северозападен и Югозападен район, съответно с 4,8% и с 2,9%. Намаление е регистрирано в Североизточен, Югоизточен и Южен централен район, съответно със 7,5%, с 1,9% и с 4,5%. Цената, платена за наем/аренда за един декар ниви в Северен централен район, не се променя. И през 2023 г. най - висока средна цена за наем/аренда на един декар ниви остава в Североизточния район - 86 лева на декар.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети цени, земя
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати