Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Цените на храните на едро с исторически стойности, апокалипсисът е в джоба на хората

Парите

Цените на храните на едро с исторически стойности, апокалипсисът е в джоба на хората

Цените на храните на едро с исторически стойности, апокалипсисът е в джоба на хората - Tribune.bg
Снимка:

„Промяната на цените на хранителните продукти Без коментар! Апокалипсисът е в джоба на хората! Според данните на ДКСБТ цените на храните на едро през юни 2022 г. достигат най-високите си исторически стойности“, това коментира бившият финансов министър Лъчезар Борисов.

Според данните на годишна база цените на всички основни хранителни стоки бележат ръст, който е средно в диапазона 20 - 60%, посочва той.

„В резултат на устойчивото покачване на цената на олиото през втората половина на предходната година и достигането на нови пикови стойности през месец май тази година, е отчетен значителен ръст на годишна база от 63%.

Значителното поскъпване на захарта през есента на миналата година и устойчивият възходящ тренд през тази година рефлектират върху отчетения силен ръст на стойностите на годишна база от 63%.

Увлечение от 20 – 50% има при цените и на другите стоки от тази група.

Поскъпване спрямо същия месец на миналата година има при всички млека и млечни продукти, което е по-силно изразено при кашкавала, сиренето и маслото и е около 40%.

На пазара на месо през юни също се наблюдават силни колебания нагоре, като цените на пилето и пилешките разфасовки бележат значителен ръст на годишна база от 30-40%“, посочва още Лъчезар Борисов.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети