Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Цветослав Цачев: Има сериозен риск от фалити и изместване на индустрии извън ЕС

Парите

Цветослав Цачев: Има сериозен риск от фалити и изместване на индустрии извън ЕС

Цветослав Цачев: Има сериозен риск от фалити и изместване на индустрии извън ЕС - Tribune.bg

Идеята за таван на цените на руския петрол срещна абсолютната апатия на основните купувачи на такъв петрол в Азия. Всички извън ЕС ще продължат да работят, както и досега. Това каза пред БНР финансовият анализатор Цветослав Цачев. 

По думите му таванът на цените може да проработи – с компромиси от двете страни.

"Според мен сме в кулминацията на някакво споразумение и двете страни се опитват да засилят своите позиции, включително и по отношение на Украйна."

Цачев не очаква да се вдигнат приходите на Русия от продажбата на въглеводороди. Той прогнозира отново забавяне по веригата с доставки и проблеми основно за ЕС, който потребява все още много голямо количество от руския петрол, който се смесва с други и влиза в Европа като по-малък процент от 50.

Този тип мерки срещат сериозен отпор от Москва, която просто спира доставките, подчерта финансовият анализатор.

"Когато говорим за почти пълни подземни находища (газохранилища - бел. ред.) в Европа, това не означава, че зимата е подсигурена. Доставките по тръбопроводи трябва да продължат, най-малкото, за да понижат цената на този микс, който се потребява в Европа", коментира Цветослав Цачев в предаването "Преди всички".

Клаузата "вземи или плати" също поставя ЕС в не много добра ситуация, смята Цачев. Експертът вижда като по-голям проблем не количествата на природния газ, а цената.

"Големият проблем е цената. Тя се е покачила изключително много. Това се отразява на цената на електричеството. За европейската икономика разходите за енергия са около 2% от разходите на фирмите, на бизнеса – това е много висок процент и носи сериозния риск от фалити и изместване на индустрии извън ЕС."

При нас ситуацията с електричеството е значително по-добра, отколкото е в Европа. Не се използва природен газ за генериране на ток. Но ние сме една от най-малките икономики, не можем да се превърнем в огромен износител на електричество, поясни Цачев.

"Цената е огромно бреме, огромна тежест за индустрията."

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети фалити
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати