Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Турската лира продължава да губи стойността си спрямо долара

Парите

Турската лира продължава да губи стойността си спрямо долара

Турската лира продължава да губи стойността си спрямо долара - Tribune.bg
Снимка:

Турският банков регулатор разшири определението за "манипулиране и подвеждащи процедури"

Турската лира загуби 17% от стойността си спрямо долара от началото на 2020г., съобщава АФП. Лирата се търгуваше на 7,23 за долар около обяд, с 0,6% надолу, след като по-рано достигна рекордно ниското ниво от 7,24 за долар. Това кара търговците да се притесняват за въздействието на пандемията върху турската икономика.

Докато партньорите на Анкара се опасяват, че паричните резерви на страната са изчерпани, за да подкрепят валутата, турският министър на финансите Берат Албайрак се опита да увери инвеститорите във видеоконференция вчера, че резервите на Турция са повече от адекватни.

На този фон стана ясно, че помощ от Международния валутен фонд не е на дневен ред за турския президент Реджеп Ердоган.  Вместо това правителството се надява на суапова сделка с Федералния резерв на САЩ, а Албайрак заяви, че Анкара е в контакт с други страни от Г-20 относно подобни ходове.

За съжаление, американският посланик в Турция Дейвид Сатърфийлд обяви, че паричните изисквания и условия не са политически свързани.

От своя страна Анадолската агенция обвини финансовите институции в Лондон в "манипулативни атаки" срещу лирата.

Турският банков регулатор пък разшири определението за "манипулиране и подвеждащи процедури", според което разпространението на "грешна или подвеждаща информация" ще се счита за "манипулативно" действие.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати