Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Турската „Аджибадем“ се изтегля от България

Парите

Турската „Аджибадем“ се изтегля от България

Турската Аджибадем се изтегля от България - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите също коментираха новината

Турската верига „Аджибадем“ се изтегля от България, съобщи 24 часа. Тя притежава бившата болница „Токуда“ в София, две „Сити Клиник“, болница за сърдечни заболявания и медицински център в Бургас, още един във Варна и няколко медицински дружества. Според изданието решението за продажбата на бизнеса в България било свързано с набавянето на свежо финансиране на компанията майка - инвестиционния фонд „IHH“.

По повод информацията, че турската „Аджибадем“ се изтегля от страната, Александър Сабанов от ВМРО определи това като чисто икономическо решение.

„Поради спада на турската лира в момента е много изгодно да се инвестира в Турция. Трудът е евтин и поради този факт изтеглянето от дадени пазари, които не са толкова атрактивни за „Аджибадем“, те се насочват към по-голям пазар, който обхваща 80 млн. турски граждани срещу 6 млн. български граждани.“

На второ място според Александър Сабанов, когато финансовата група „Аджибадем“, зад която стои инвестиционния фонд „IHH“, е дошла в България, мотивът й е бил, че много българи са се лекували в Турция по ред причини и те са искали хората да се лекуват близо до семейството си и там, където живеят. Това минава на заден план сега.

„Те напускат България, но може след това пак да се върнат. Но в момента поради ниската лира е много изгодно да се инвестира в Турция. Те просто си връщат свежия капитал обратно. Самата конюктура на пазара го изисква“, коментира депутатът.

За лидера на ДПС Мустафа Карадайъ има и друга причина.

„Не съм запознат с детайлите, но мога да го оценя и като част от общия инвестиционен климат в страната. Бих искал да обърна внимание на обема на инвестициите, които са в страната. Наистина има тревожни симптоми и би трябвало да се вземат спешни мерки“, смята той.

На репликата, че климатът у нас е много добър за Ахмед Доган, който си купи цял ВЕЦ, Мустафа Карадайъ призова всички български граждани да инвестират в икономиката на страната, защото „чрез частните инвестиции ние ще развиваме нашата икономика, ще създаваме работни места, ще увеличаваме БВП на страната“.

Той коментира и че не са правили консултации с БСП за предстоящия вот на недоверие за сектор „Здравеопазване“. Според Карадайъ, когато се запознаят с мотивите на „евентуалния вот на недоверие“ на левицата, тогава от ДПС ще вземат решение за конкретно тактическо поведение в пленарна зала. За анонсирания вот от ДПС ще бъдат много активни, защото „там ние имаме наши аргументи“, подчерта лидерът на ДПС.

Автор: Моника Гаджанова


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети