Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Турската лира повлече и еврото

Парите

Турската лира повлече и еврото

Турската лира повлече и еврото - Tribune.bg
Снимка:

Чакат се мерките, които Турция ще предприеме за спасяване на потъващата си валута

Турската валута продължава курса на притеснителното си обезценяване. Сутринта в понеделник срещу един щатски долар вече можеха да се купят 6,8 лири. Поредното сгромолясване на азиатските пазари предизвика страхове в анализаторите, че турската икономическа криза може да се разрасне и да обхване в някаква степен и глобалната икономика.

Обявеното от президента на САЩ Доналд Тръмп увеличение на митата за турска стомана до 50% е в сила от тази сутрин и негативният ефект беше незабавен.

Уверение от страна на турския финансов министър и зет на Реджеп Тайип Ердоган Берат Албайрак донесе успокоение през нощта в неделя, когато обезценяването вървеше с още по-притеснителни темпове. Екшън планът за турската икономика влиза в сила от вторник.

Турция е подготвила и отделен план за банките и малкия и среден бизнес.

„Ще предприемем необходимите стъпки по отношение на банките и банкирането“, заявява Албайрак, цитиран от турските медии. Той е категоричен че държавата няма да пристъпва към обръщане на сметките в долари в лири срещу волята на собствениците им. Подобни слухове бяха тиражирани през последните дни.

От Турската централна банка обещаха, че ще осигурят нужната ликвидност на банките в страната в писмено съобщение до медиите. „Банките ще могат да заемат чуждестранни валутни депозити за месец в добавка към седмицата, която имат сега. Ако е необходимо Централната банка може да увеличи сегашните лимити и да подобри условията“, се казва в обръщението.

На фона на случващото се в Турция обаче Еврото потъна до най-ниското си ниво спрямо долара за последната година. Курсът тази сутрин достигна 1.1370 за долар, което е антирекорд от юли 2017 досега.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати